Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Voorbereiding noodsituatie Wat kun je doen na een aanslag?

Wat kun je doen na een aanslag?

Misschien heb je het idee dat je na een aanslag niks kunt doen: Je hebt (nog) geen EHBO-diploma, niet de juiste materialen bij je en eigenlijk geen idee hoe je het slachtoffer kunt helpen. Begrijpelijk, maar zeker niet terecht. In de eerste minuten na een aanslag spelen omstanders nu juist een cruciale rol bij het redden van slachtoffers. Ook als je geen EHBO-diploma hebt en niet over de juiste materialen beschikt, kun je levensreddende handelingen verrichten. Lees onderstaande tips door en je weet wat je bij de meest voorkomende levensbedreigende verwondingen moet doen. 

Artikel delen?

Bewusteloos slachtoffer met normale ademhaling

Benader een liggend slachtoffer bij voorkeur aan de kant van zijn gezicht. Praat tegen hem en schud voorzichtig aan de schouders. Als het slachtoffer niet reageert, is hij bewusteloos. Bel in dat geval direct 1-1-2. Door met je wang vlak boven de mond van het slachtoffer te hangen, kun je voelen of het slachtoffer nog een ademstroom heeft. Is dat het geval? Leg het slachtoffer dan op de zij (stabiele zijligging) en controleer elke minuut of de ademhaling normaal blijft.

Bewusteloos slachtoffer zonder normale ademhaling

Is het slachtoffer bewusteloos en ademt hij niet (normaal)? Bel 1-1-2. Begin meteen met reanimeren, ook als je dit nooit eerder gedaan hebt. Iets doen is altijd beter dan niets doen! Je kunt reanimeren door 30 keer hard op de borst te duwen en daarna 2 keer te beademen. Blijf doorgaan tot de hulpdiensten komen. Als er een AED apparaat in de buurt is, laat deze dan halen en volg de instructies op het apparaat.

Hevige bloeding

Als een slachtoffer heftig bloedt, bel dan direct 1-1-2. Vraag het slachtoffer op de wond te drukken of oefen zelf druk uit op de wond. Je kunt hierbij een doek of stuk stof gebruiken. Blijf druk uitoefenen tot de hulpdiensten het overnemen. Laat uitstekende voorwerpen, zoals glasscherven, in de wond zitten. Als het slachtoffer in shock is, laat hem liggen.

Brandwonden

Koel brandwonden zo snel mogelijk, minstens 10 tot 20 minuten. Gebruik hiervoor het liefst lauw leidingwater, maar als dit niet voorhanden is volstaat elke andere vloeistof.  Heeft een slachtoffer brandwonden aan hals en/of hoofd? Laat hem dan op de grond zitten. Verwijder kleding en sieraden als ze niet aan de huid vastkleven. Laat deze anders zitten. Dek brandwonden zo schoon mogelijk af met niet-verklevende verbanden als die voorhanden zijn, anders kun je ook plastic huishoudfolie of een schone plastic zak gebruiken. Bel 1-1-2 bij uitgebreide of ernstige brandwonden.

Shock

Als een slachtoffer zich bleek, slap en krachteloos voelt en er erg ziek uitziet, kan hij een shock hebben. Stop een eventuele uitwendige bloeding. Bel direct 1-1-2 en laat het slachtoffer liggen in de houding die hij wil. Laat hem niet drinken, eten of roken. Zorg er bij kou voor dat je het slachtoffer afdekt met een jas of een (reddings)deken. Controleer regelmatig of het slachtoffer nog bij bewustzijn is door bijvoorbeeld te vragen hoe het met hem gaat.

Hoofdletsel

Bij letsel aan het hoofd kan een slachtoffer last hebben van hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid, evenwichtsproblemen, duizeligheid en dubbel of slecht zien. Soms heeft het slachtoffer alleen een buil of wond op het hoofd, maar hij kan ook bloed of vocht verliezen uit neus, mond of oor of een blauwe verkleuring rond de ogen hebben. Klaagt het slachtoffer over tintelingen of kan hij zich niet bewegen? Dan zou het goed kunnen dat hij nekletsel heeft.  Zorg er dan voor dat hi blijft liggen en zich niet beweegt en bel 1-1-2. Dat dat ook als een slachtoffer slecht aanspreekbaar is, bewusteloos is of stuiptrekkingen heeft.

Oogletsel

Als het slachtoffer een stomp tegen het oog gekregen heeft of een oogwond heeft door de drukgolf bij een explosie, kan hij hevige, stekende pijn hebben. Het is ook mogelijk dat het slachtoffer een rood of blauw oog heeft, minder of niet kan zien of een zichtbare verscheuring van de iris heeft. Stel het slachtoffer gerust, laat het slachtoffer zitten en zorg dat hij niet in zijn oog wrijft.  Druk nooit op het oog, dit kan het letsel verergeren. Bel 1-1-2.

Meer lezen over wat je moet doen of juist moet laten na een aanslag? Lees ook de do's and don'ts na een aanslag en download de EHBO-app op je telefoon.