Word vrijwilliger Doneer

Alles wat je moet weten over AED’s

Een AED kan tijdens een reanimatie het verschil maken tussen leven en dood. Het apparaat helpt de gebruiker bij een reanimatie en dient indien nodig een elektrische schok toe aan het slachtoffer.

Het aantal openbare AED’s in Nederland is in de afgelopen jaren toegenomen. Je ziet ze misschien wel eens hangen op openbare plekken als treinstations, sportclubs, appartementencomplexen en winkelcentra. Maar wat is een AED precies, hoe werkt het apparaat en wanneer mag je het gebruiken? Hier lees je alles wat je moet weten over AED’s.

AED-AEDS-Rode-Kruis

Wat is een AED?

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om het hartritme te herstellen wanneer iemand geen normale hartslag meer heeft. Het apparaat analyseert het hartritme en geeft indien nodig een elektrische schok aan het slachtoffer. Door deze elektrische schok toe te dienen wordt het hart heel kort stilgelegd, waarbij het als ware wordt gereset. Dit kan het hart helpen om het normale ritme weer op te pakken.

wat_is_een_aed_rode_kruis

Hoe werkt een AED?

Een AED analyseert het hartritme van het slachtoffer via twee elektroden die op de borst worden geplakt (of één op de borst en één op de rug bij een baby of klein kind). Als de AED een niet normale hartslag detecteert, geeft het apparaat een elektrische schok om het hart als het ware te resetten en daarmee opnieuw op gang te helpen.

Na deze elektrische schok start de gebruiker meteen weer met het geven van borstcompressies en beademingen. Na 2 minuten analyseert de AED opnieuw of er een schokbaar hartritme is. Is dat aanwezig, dan zal de AED nogmaals een schok geven. AED’s geven gesproken instructies hoe het apparaat te gebruiken. Sommige AED’s geven ook instructies bij het reanimeren, zoals een metronoom om het tempo van borstcompressies te ondersteunen. Ontbreekt deze functie op de AED? Dan kan ook de centralist van de alarmcentrale je helpen en begeleiden.

 

Welke soorten AED’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten AED’s. Publieke AED’s zijn geschikt voor mensen zonder medische kennis en kunnen door iedereen gebruikt worden. Deze apparaten hebben minder uitgebreide functies dan professionele AED’s, die door medische professionals worden gebruikt. Daarnaast wordt er onderscheidt gemaakt in de werking:

• Een Volautomatische AED geeft automatisch een schok zodra blijkt dat dit nodig is. De gebruiker hoeft hiervoor geen handeling te doen.
• Een Halfautomatische AED geeft géén automatische schok. De gebruiker doet dit zelf door op een knop te drukken, nadat het apparaat dit heeft geadviseerd.

Hoe gebruik je een AED?

Het gebruik van een AED verloopt in de volgende stappen:

  • Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is. Is iemand bewusteloos, bel dan meteen 112 en laat een AED halen. Ben je alleen? Bel dan 112 en ga meteen verder met handelen. Het zoeken naar een AED kost veel kostbare tijd in dit geval.
  • Check de ademhaling door het hoofd naar achteren te buigen en de kin iets omhoog te liften. Luister, kijk en voel 10 seconden of je een normale ademhaling ziet, voelt of hoort. Heeft iemand geen normale (vloeiende) ademhaling, start dan met reanimeren.
  • Start de reanimatie. Begin met 30 borstcompressies en 2 beademingen.
  • Zet de AED aan en bevestig de elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer. Volg hierbij de instructies op de elektroden en/of de gesproken instructies van de AED. De elektroden mogen elkaar niet raken. Bij een baby en klein kind plak je daarom één elektrode op het midden van de borstkas en één elektrode op de rug tussen de schouderbladen.
  • Volg de instructies van de AED. Het apparaat vertelt wat je moet doen.
  • Dien een schok toe (indien nodig). Bij een halfautomatische AED druk je op de knop wanneer het apparaat dat aangeeft.
  • Ga door met reanimeren tot professionele hulp het overneemt of tot het slachtoffer weer bij bewustzijn komt.
  • Haal de elektroden nooit los.

De stappen van reanimatie bij een baby of jong kind zijn anders dan bij volwassenen. De instructies voor reanimeren bij baby’s en kinderen vind je hier:

Reanimatie baby's Reanimatie kinderen

Wanneer mag je een AED gebruiken?

Je gebruikt een AED wanneer iemand bewusteloos is en geen normale ademhaling meer heeft. Ook bij twijfel mag je het apparaat gebruiken en de elektroden aansluiten. De AED analyseert altijd het hartritme. Wanneer een schok niet nodig is of geen effect zal hebben, zal de AED deze ook niet toedienen of voorstellen. Het apparaat beoordeelt of het nodig is of niet. In principe kun je een AED dus niet foutief gebruiken.

Meer over reanimeren
Reanimatiecursus-voor-volwassenen-volgen-bij-het-Rode-Kruis

Wie mag een AED gebruiken?

Om een AED te gebruiken hoef je geen professionele hulpverlener te zijn. In Nederland mag iedereen een AED gebruiken, ook als je geen EHBO- of reanimatiecursus hebt gedaan. De meeste  apparaten geven instructies en begeleiden zo de gebruiker tijdens het reanimatieproces. Ook als je helemaal geen kennis hebt van reanimatie kun je op deze manier iemand in nood helpen.

Kennis en ervaring helpt natuurlijk wel bij het vertrouwen. Tijdens een reanimatiecursus leer je hoe je een AED gebruikt en aansluit, oefen je met borstcompressies en ga je aan de slag met beademen. Zo sta je sterker in je schoenen wanneer er iets gebeurt.

Meer over reanimeren Volg een reanimatiecursus

Artikelen over reanimatie