Hulp slachtoffers mensenhandel

Wij bieden hulp voor slachtoffers van mensenhandel

Jaarlijks doen in Nederland honderden slachtoffers van mensenhandel aangifte. Een moeilijke stap. Zeker als je de taal niet goed spreekt. Gelukkig staan deze slachtoffers er niet alleen voor. Vrijwilligers van het Rode Kruis bieden juridische ondersteuning en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw, veilig bestaan.

Moderne slavernij

Slachtoffers van mensenhandel worden uitgebuit in bijvoorbeeld de seksindustrie, horeca of tuinbouw. Deze vorm van moderne slavernij is een ernstige schendig van de mensenrechten.

Toch is aangifte doen soms een moeilijke stap. Vooral voor mensen van buiten Europa. Een gebrek aan sociaal netwerk, een onzekere verblijfstatus en taalproblemen maakt ze extra kwetsbaar.

Slachtoffers mensenhandel helpen

Speciaal getrainde Rode Kruis-vrijwilligers geven slachtoffers van mensenhandel individuele begeleiding. Daarvoor moeten ze eerst aangifte doen. Tijdens het strafrechtelijke onderzoek leggen ze bijvoorbeeld uit welke procedures er zijn. Of ze leggen uit wat er in de brieven van de advocaat staat.

Ze kunnen ook helpen bij het verkrijgen van een paspoort. Of ze verzorgen een doorverwijzing naar passende hulpverlening voor deze (vaak getraumatiseerde) slachtoffers.

Aanmelding nieuwe slachtoffers mensenhandel

Ken jij iemand die het slachtoffer van mensenhandel is? Of ben jij zelf slachtoffer van mensenhandel? Neem contact op met Marieke van den Berg of Dianne Keur van de Ondersteuning Slachtoffers Mensenhandel. Zij zijn te bereiken per mail of telefonisch op 070 44 55 831.

We zijn nog niet overal in Nederland actief maar als we je niet kunnen helpen, verwijzen we je door.

28.850

Rode Kruis vrijwilligers verspreid door heel Nederland