Noodhulpteams

Noodhulpteams komen bij een ramp, ongeluk of aanslag direct in actie

Een trein die ontspoort, een aanslag of een vliegtuigongeluk. Je moet er niet aan denken. Maar als het je overkomt, dan staan de vrijwilligers van het Rode Kruis voor je klaar. De Rode Kruis-vrijwilligers die lid zijn van een noodhulpteam komen onmiddellijk in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Ze helpen lichtgewonde slachtoffers en ondersteunen zo de overige diensten die in actie komen, zoals de ambulances, politie en brandweer.

Zwaailicht en sirene

Als er veel slachtoffers zijn bij een bepaald incident, komen de noodhulpteams in actie. Met zwaailicht en sirene gaan ze de weg op, zodat ze snel mogelijk op de plaats van het ongeluk zijn. Ter plekke ontfermen ze zich over lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel heeft daardoor de handen vrij voor de zwaargewonde patiënten. Zo krijgen alle betrokkenen snel hulp.

Intensieve training

Leden van de noodhulpteams worden intensief getraind en krijgen elk jaar een nascholing. Om hun kennis van het werken met lichtgewonden up-to-date te houden, werken ze allemaal minimaal vier keer per jaar als EHBO’er bij grote evenementen, zoals Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast zijn er regelmatig grote oefeningen waarbij levensecht een bepaald rampscenario wordt nagespeeld. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere hulpdiensten, zodat iedereen precies weet wat ie moet doen als er zich een ramp voordoet.

Vrijwilliger worden in een noodhulpteam?

In verschillende regio’s in het land zoekt het Rode Kruis nog vrijwilligers voor de noodhulpteams. Wil jij klaar staan om noodhulp te bieden als dat nodig is? Meld je dan aan als vrijwilliger.

798

noodhulpteam-vrijwilligers verspreid door heel Nederland