Oorlogsarchief

Oorlogsarchief Rode Kruis voortaan bij het Nationaal Archief

Ben je benieuwd wat er met je oudtante gebeurd is in de Tweede Oorlog? Of is je opa omgekomen in een krijgsgevangenenkamp en wil je graag weten waar hij begraven is? In het Oorlogsarchief van het Rode Kruis vind je misschien meer informatie. Vanaf 16 februari 2018 ligt dit archief niet langer bij het Rode Kruis, maar bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Deportatielijsten

Het Oorlogsarchief is belangrijk cultureel erfgoed en een indringende herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust. In het archief liggen zeer gedetailleerde gegevens over de slachtoffers van geweld door het Naziregime in Europa en de Japanse oorlogsvoering in Nederlands-Indië. Kampadministraties, deportatielijsten en repatriëringslijsten (bootlijsten) uit Nederlands-Indië zijn in het archief te vinden.

Om dit belangrijke archief voor de eeuwigheid te bewaren, is het ondergebracht bij het Nationaal Archief in Den Haag. Archiefmedewerkers zijn bezig het te inventariseren, herpakken en stickeren. Een noodzakelijke slag om het archief goed beschikbaar te kunnen stellen aan het publiek. In 2019 is iedereen van harte welkom om het archief op zijn nieuwe plek te gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van dit bijzondere archief? Stuur een mailtje naar info@nationaalarchief.nl met in de onderwerpregel: Maillijst Rode Kruis.