Bevolkingszorg van het Rode Kruis

Rode Kruis verzorgt opvang bij evacuatie

Stel, je moet je huis tijdelijk verlaten. Door een overstroming, gaslek of een andere noodsituatie. Het is fijn te weten dat de vrijwilligers Bevolkingszorg van het Rode Kruis er dan voor je zijn en opvang bieden bij een evacuatie. Ze begeleiden je naar een veiligere plek, zorgen dat je warm blijft en dat je voldoende te eten en drinken hebt.

Bevolkingszorg ondersteunt bij noodsituaties
Bevolkingszorg ondersteunt de Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio’s die bij rampen en crises als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners. Hierbij staat  zelfredzaamheid centraal: slachtoffers krijgen snel de juiste informatie en ondersteuning, zodat ze zichzelf snel weer kunnen redden. Onze hulpverleners zijn breed en flexibel inzetbaar, in kleinere teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken. Er is op de locatie altijd een teamleider aanwezig die verantwoordelijk voor aansturing van de vrijwilligers.

Hoe belangrijk dit is bleek op 1 november 2017; in een leegstaande woning in een appartementencomplex in Delft vond een explosie plaats. De monteur die in het appartement was, kwam hierbij helaas om het leven. Er werd al snel duidelijk dat de 25 omliggende woningen ontruimd moesten worden. De vrijwilligers van Bevolkingszorg stonden de hulpdiensten bij om de mensen naar een veilige plek te brengen en hen bij te staan tijdens deze impactvolle gebeurtenis.
“Niets dan lof voor deze vrijwilligers,” laat een van de geschrokken bewoners na afloop weten. “Ze waren er meteen en niets was ze teveel. Dat was precies wat we op dat moment nodig hadden.”

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij ook klaar staan voor kwetsbare mensen in een noodsituatie? Hun eerste aanspreekpunt zijn, praktische hulp en een luisterend oor bieden? Word dan vrijwilliger bij het Rode Kruis. Wil je meer weten over hoe je als vrijwilliger opgeroepen wordt bij een noodsituatie, bekijk dan de animatie.

75

mensen na explosies opgevangen