Word vrijwilliger Doneer

10 manieren waarop we mensen in Oekraïne een hart onder de riem blijven steken

Laatste update: 24 februari 2023

Als je land al een jaar lang wordt geteisterd door geweld, is het belangrijker dan ooit om oog te houden voor elkaar. Daarom blijven onze hulpverleners in Oekraïne klaarstaan voor mensen die hulp nodig hebben. Tien manieren waarop we mensen in Oekraïne een hart onder de riem blijven steken.

1. Langsgaan bij kwetsbare mensen

Wie zorgt er voor je als je zelf je huis niet uit kan? Vrijwilligers van het Oekraïense Rode Kruis gaan langs bij kwetsbare mensen in Oekraïne. Om voor hen te zorgen, maar vooral ook voor een praatje en een luisterend oor.

2. Essentiële spullen uitdelen tijdens de koude winter

De winter heeft flink toegeslagen in Oekraïne en energiecentrales worden regelmatig geraakt tijdens de strijd. Op verschillende plekken in het land helpen we mensen die in de kou zitten. Bijvoorbeeld met warme dekens, heaters en boodschappen, maar ook met voedsel en hygiënespullen.

3. Zwangere vrouwen opvangen

Hoe breng je een kindje ter wereld in een land dat wordt geteisterd door geweld? Van die vraag liggen veel zwangere vrouwen in Oekraïne wakker. In Lviv hebben we daarom een speciaal centrum geopend voor zwangere vrouwen. In het centrum ‘Unbreakable Mothers’ kunnen toekomstige moeders in zoveel mogelijk rust hun zwangerschap doormaken en hun kindje ter wereld brengen.

In het centrum ‘Unbroken Mothers’ vangt het Rode Kruis zwangere vrouwen op.

4. Mensen helpen bij het evacueren

Als het luchtalarm afgaat, dan wil je natuurlijk het liefst onmiddellijk wegrennen om te schuilen. Maar niet iedereen kan dat. Ouderen en mensen met een ziekte of handicap zijn tijdens een conflict extra kwetsbaar. Daarom helpen we hen om te evacueren bij gevaar.

evacuatie in oekraine van ouderen rode kruis
Hulp bij het evacueren in Oekraïne.

5. Maaltijden uitdelen aan daklozen

Ook dak- en thuislozen mogen we in deze koude winter niet uit het oog verliezen. In Zaporizhzhia delen onze Oekraïense collega’s warme maaltijden aan hen uit.

https://www.rodekruis.nl/wat-kun-jij-doen/steun-met-geld/dit-is-een-tijd-om-te-helpen/
Een warme lunch voor mensen die geen dak boven het hoofd hebben in Zaporizhzhia.

6. Medische hulp naar mensen toe brengen

Mobiele teams van het Oekraïense Rode Kruis geven hulp op locatie. Dat is vooral fijn voor mensen in afgelegen gebieden die niet goed naar een ziekenhuis of dokter kunnen gaan. De teams geven medische en psychosociale hulp.

medische hulp mobiele teams rode kruis oekraine
Mobiele teams van het Oekraïense Rode Kruis geven medische hulp op locatie.

7. Helpen bij het repareren van huizen

Door het geweld zijn behoorlijk wat huizen beschadigd. We zorgen voor bouwmaterialen en helpen mensen om hun huis te repareren, zodat ze bijvoorbeeld niet in de kou hoeven te zitten.

huizen repareren in Oekraïne door het Rode Kruis

8. Mentale steun geven in moeilijke tijden

Elke dag bang zijn dat een raket je familie raakt: dat gaat niemand in de koude kleren zitten. Daarom is het niet alleen belangrijk om te letten op de fysieke gezondheid, maar ook op de mentale gezondheid van mensen in Oekraïne. Daarom bieden we in het hele land ook psychosociale ondersteuning. In Poltava en Khmelnytskyi hebben we hiervoor bijvoorbeeld speciale centra geopend.

psychosociale hulp in oekraïne voor kinderen door het rode kruis
Kinderen doen activiteiten in een centrum voor psychosociale ondersteuning in Oekraïne.

9. Materialen naar ziekenhuizen brengen

Hoe ga je mensen verzorgen als je niet genoeg bedden hebt? Of genoeg medische apparatuur? Op verschillende plekken in Oekraïne brengen we de essentiële spullen naar medische instellingen. Bijvoorbeeld ziekenhuisbedden naar Lviv, of een beademingsapparaat voor pasgeborenen naar Pokrovsk.

10. Gewoon: er zijn

Als je hele land in puin wordt geschoten, denk je wellicht vooral aan overleven. Toch zijn meer dan 8.000 vrijwilligers van het Oekraïense Rode Kruis nog altijd dagelijks met iets anders bezig: andere mensen helpen. Ondanks hun eigen moeilijke situatie, zetten de vrijwilligers zich dag en nacht in om anderen te ondersteunen met voedsel, water, eerste hulp, winterspullen en vooral: een luisterend oor en arm om de schouders.

Dit is een tijd om te helpen

Het Rode Kruis helpt de bevolking van Oekraine al een jaar met voedsel, water, medische zorg en psychosociale hulp. Nu het winter is hebben Oekraïners het extra zwaar. Wil jij hen steunen met een gift?

Meest recente berichten

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer
Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer