Word vrijwilliger Doneer

9 maanden na de overstromingen: Libië’s weg naar herstel

Geplaatst op 11 juni 2024

Complete dorpen weggevaagd, duizenden doden en talloze vermiste personen: storm Daniel zorgde afgelopen september voor een complete ravage in Libië. Hulpverleners van de Libische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, waren direct ter plaatse om hulp te bieden. Al negen maanden lang werken zij met man en macht om mensen te helpen en het land weer op te bouwen.

Op 10 en 11 september 2023 viel er in de Libische kuststad Derna zoveel regen dat twee belangrijke dammen doorbraken. Een metershoge golf van water spoelde door de stad en verwoestte hele wijken. Bijna een kwart van Derna werd volledig weggespoeld.

Door de overstromingen kwamen bijna 6.000 mensen om het leven. Ongeveer 8.000 mensen raakten vermist en meer dan 43.000 gezinnen raakten hun huis kwijt. Hulpverleners van het Rode Kruis zochten direct na de ramp naar vermiste personen en zorgden ervoor dat mensen naar een veilige plek konden.

Huidige situatie

De impact van de verwoestende overstromingen is enorm. Veel families hebben alles verloren: hun huis, levensonderhoud, persoonlijke spullen en zelfs hun dierbaren. Daarnaast heeft het land nog te maken met een kritieke infrastructuur, waaronder wegen, elektriciteits- en communicatienetwerken, en water- en rioleringssystemen.

De overstromingen in september troffen een land dat al jarenlang door conflicten wordt geteisterd. Voor de overstromingen waren er al bijna 50.000 mensen ontheemd, en daarnaast proberen talloze migranten al jarenlang via Libië naar Europa te komen.

Langdurige ondersteuning en herstel

In de nasleep van de ramp heeft het Rode Kruis met 3.665 hulpverleners onvermoeibaar gewerkt om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen. Door middel van reddingsacties, het verlenen van eerste hulp, het uitdelen van essentiële goederen en het bieden van psychosociale ondersteuning, zijn inmiddels al meer dan 130.000 mensen geholpen.

Naast directe noodhulp richt het Rode Kruis in Libië zich nu ook op langdurige ondersteuning en herstel. Dit omvat het bieden van onderdak, huishoudelijke artikelen, hygiëneproducten, drinkwater en voedsel. Bovendien worden er gezondheidszorg- en bewustwordingssessies georganiseerd, en krijgen gemeenschappen mentale en psychosociale steun om de traumatische ervaring van de ramp te verwerken.

Help mee

Door de enorme verwoestingen zal de weg naar herstel in Libië nog veel tijd kosten. Wij blijven ons inzetten voor de mensen in nood en helpen met de wederopbouw van het land. Daarom is hulp nog steeds hard nodig. Hiervoor is gironummer 7447 geopend. Ook meehelpen? Doneren kan via de knop hieronder of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

hitte rode kruis

Waarom hitte een hot topic moet worden

1 juni 2024

We moeten het hebben over hitte. Deze stille killer behoort namelijk tot één van de dodelijkste natuurrampen wereldwijd. Op Heat Action Day roepen Rode Kruis-verenigingen wereldwijd op tot aandacht voor dit groeiende probleem. 

Lees meer