Word vrijwilliger Doneer

Alsof een tyfoon nog niet genoeg was: ziekte-uitbraken dreigen op Filipijnen

Geplaatst op 06 januari 2022

Op de Filipijnen dreigt een enorme gezondheidscrisis te ontstaan. Drie weken geleden liet supertyfoon Rai een spoor van vernieling achter in het land, en sindsdien hebben miljoenen mensen geen schoon water. Maag- en darminfecties beginnen zich te verspreiden. Het Rode Kruis schaalt de hulp op.

schade na tyfoon Rai op de Filipijnen Rode Kruis
Glecerio Magdula is zijn hele huis kwijtgeraakt in de storm. Hij zoekt tussen de overblijfselen of hij materialen kan vinden om zijn woning opnieuw op te bouwen. Hij vindt resten van zijn kapotgeslagen boot. Daar maakt hij zich zorgen over, want Glecerio is visser en heeft zijn boot nodig om geld te verdienen.

Supertyfoon

Tyfoon Rai bleek niet bepaald een alledaagse storm toen hij op 16 december toesloeg op de Filipijnen. De supertyfoon kwam maar liefst negen keer aan land en zorgde voor enorme overstromingen in het oosten van het land. Woningen stortten als kaartenhuizen in elkaar en ook veel infrastructuur ging kapot. Meer dan 7,3 miljoen mensen werden getroffen.

Alsof dat nog niet genoeg was, raakten ook ruim 141 zorginstellingen beschadigd. Nu mensen steeds vaker ziek worden van vervuild water, is dat een extra groot probleem. Volgens de Filipijnse overheid zijn momenteel vierhonderd mensen getroffen door diarree en gastro-enteritis. Dit komt doordat veel mensen geen toegang hebben tot schoon water.

huis dat werd verwoest door tyfoon Rai Filipijnen Rode Kruis
Treciano Moriano had zijn huis zelf gebouwd, maar binnen een no-time werd het volledig weggeslagen door de tyfoon. Hij krijgt nu voedsel en water van het Rode Kruis en spullen om een tijdelijk onderdak in te richten.

Hulp opschalen

Het Rode Kruis zet alles op alles om mensen van schoon water te voorzien. Tot nu toe deelden we bijna 1.4 miljoen liter water uit. Daarnaast geven we slachtoffers van de tyfoon onder andere voedsel, hygiënespullen en onderdakpakketten.

Ook zorgen we in het gebied voor medische hulp. Op het eiland Siargao werken we momenteel in medische noodtenten omdat het ziekenhuis verwoest is en geen dak meer heeft. “Er is dringend meer medische hulp nodig, en daarom sturen wij medische hulpteams, hygiënekits en andere hulpgoederen, zoals waterfiltersystemen naar Siargao, Cebu, Palawan en Bohol,” zegt Richard Gordon, hoofd van het Filipijnse Rode Kruis.

“Het is enorm zorgelijk dat mensen ziek worden, en zelfs overlijden, in de gebieden die geraakt zijn door de tyfoon. Miljoenen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, ziekenhuizen en gezondheidscentra. Daarom schalen we direct onze hulpverlening op. We moeten voorkomen dat nog meer mensen overlijden, ziek worden, of dat mensen nog ernstiger ziek worden dan zij al zijn,” aldus Richard Gordon.

Steun onze noodhulp na natuurrampen

Het Rode Kruis heeft ruim 19 miljoen euro nodig om noodhulp te verlenen op de Filipijnen na supertyfoon Rai. Via giro 6868 steun je onze hulpverlening na natuurrampen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?