Word vrijwilliger Doneer

Angelique helpt mensen in Nederland die in voedselnood leven: “Het betekent de wereld voor hen” 

Geplaatst op 31 maart 2023

Angelique van der Klein (48) ziet de voedselnood in Nederland van heel dichtbij. Vanuit een kerk in Rotterdam helpt ze mensen aan eten. “Via de kerkgemeenschap hoor ik veel verhalen. Er is heel veel armoede achter gesloten deuren, weet ik nu.”

Het begon allemaal heel klein, met het uitdelen van brood. Dat kreeg Angelique via-via. Inmiddels is haar hulp uitgegroeid tot een heuse voedseluitgifte. “Vanuit de kerk verkopen we kleding aan minderbedeelden, allemaal voor een minimale prijs. Het duurste dat we hebben, is een winterjas voor 3,50 euro. Het geld dat we verdienen, stoppen we in onze voedselbank. Zo snijdt het mes aan twee kanten.” 

Van de lijst gehaald

Wat ik eigenlijk doe, is mensen helpen die tussen wal en schip vallen”, vertelt Angelique. “Mensen die in nood zijn, maar door omstandigheden nergens kunnen aankloppen. Of mensen die wel in aanmerking komen voor reguliere hulp, maar door ziekte niet altijd komen opdagen en daarom van de lijst worden gehaald.” 

Er alleen voor staan

Angelique vertelt dat ze veel moeders met kinderen ziet die er helemaal alleen voor staan. Of mensen die in scheiding liggen. “Bijvoorbeeld een meneer die vanuit een uitkering helemaal opnieuw moest beginnen. Maar ook mensen die geen werk meer hebben en de transitie naar een nieuwe baan financieel niet of nauwelijks kunnen overbruggen.” 

Geweldige aanvulling

Iedere vrijdagavond stelt Angelique met een team van vrijwilligers voedselpakketten samen voor de gezinnen die zij helpt. Dat zijn er ongeveer zestig. Behalve deze voedselpakketten, kregen de mensen via Angelique ook een tijd lang boodschappenkaarten van het Rode Kruis.

“Die kaarten waren een geweldige aanvulling”, vertelt Angelique. “Wat ik hoorde, is dat mensen er bijvoorbeeld groente, fruit of wasmiddel van kochten. Of beltegoed om zo weer bereikbaar te zijn. Spreekwoordelijk brood op iemands bord leggen: voor ons is het slechts een inzet, maar voor hen betekent het de wereld.” 

Het Rode Kruis helpt mensen in voedselnood

In Nederland zijn er meer dan 400.000 mensen die in voedselnood leven. Allemaal mensen die wel heel graag hulp willen, maar geen recht hebben op reguliere hulp, bijvoorbeeld omdat ze net een paar euro te veel verdienen. Het Rode Kruis deelt boodschappenkaarten uit aan deze mensen, altijd via lokale initiatieven. Die weten precies bij welke mensen in de buurt of wijk de nood het hoogst is. 

Meest recente berichten