Word vrijwilliger Doneer

Armoede in Nederland door de ogen van July en Ruth

Geplaatst op 04 januari 2023

Pijnlijk maar waar: er zijn heel veel mensen in Nederland die in armoede leven. En de reden daarvoor kan van alles zijn. Gelukkig zijn er heel veel lokale initiatieven die mensen in armoede helpen. Zo ook het Sosurwo Fonds in Rotterdam. Iedere maandagavond delen initiatiefnemers Dorkas en Chris hier warme maaltijden en boodschappenkaarten uit aan mensen die nergens anders terecht kunnen. July (35) en Ruth (67) weten daar alles van, helaas. 

Iedere maandagavond staat er een enorme rij voor het hek van de Kerk van Nazarener in de Rotterdamse wijk Carnisse. Stuk voor stuk mensen die hun boodschappen niet kunnen betalen. Vooral veel alleenstaande moeders, samen met hun kinderen, en arbeidsmigranten zonder werk. De maaltijden van Dorkas en Chris zijn een begrip bij bewoners in de buurt, zoals July en Ruth. Omgekeerd kennen Dorkas en Chris iedere hulpvrager.

July: “Ik sta er helemaal alleen voor”

“Ik ben een alleenstaande moeder van vier kinderen”, vertelt July. “Ik sta er helemaal alleen voor. Door de energiecrisis is mijn energierekening opeens 500 euro per maand. Al met al houd ik 20 euro per week over voor de boodschappen. Dat je bij alles in de winkel moet kijken wat het kost en of je het kunt betalen, is echt verschrikkelijk. Daarom ben ik heel blij met de boodschappenkaarten. Die geven mij een heleboel rust.”

“Ik schaam me dat ik het als moeder niet beter kan doen voor mijn kinderen”, zegt ze ten slotte. “Soms lig ik nachten te huilen, zonder dat zij het zien. Mijn kinderen zijn mijn houvast. Samen doen we wat we kunnen.” 

Ruth: “De kaarten gebruik ik om gezonde spullen te kopen”

Voor Ruth (67) begonnen de financiële problemen dertien jaar geleden, toen haar zoon in een psychose terechtkwam. “Hij was een hulpweigeraar, zoals dat heet. Door zijn psychose was hij heel wantrouwend. Zo wilde hij geen uitkering, omdat hij nergens zijn gegevens durfde achter te laten. Dus wat doe je dan als moeder? Dan help je je kind. Daardoor heb ik mezelf vreselijk in de problemen gebracht. Mijn zoon is nog steeds ziek en ik kamp nog iedere dag met alle gevolgen.”

Net als July, is ook Ruth heel blij met de boodschappenkaarten. “De kaarten gebruik ik om gezonde spullen te kopen, zoals fruit en groente. Zonder die kaarten heb ik daar simpelweg geen geld voor.” 

Bij het voedseluitgiftepunt in de Rotterdamse wijk Carnisse worden de rijen elke week langer.

Steun onze voedselhulp

De boodschappenkaarten die het Sosurwo Fonds uitdeelt, zijn een donatie van het Rode Kruis. Het Sosurwo Fonds is één van de vele voedselinitiatieven die het Rode Kruis ondersteunt met deze kaarten. Iedere kaart heeft een waarde van 17,50 euro. Het geeft mensen de mogelijkheid om dié dingen te kopen die ze het hardst nodig hebben. Behalve de boodschappenkaarten, delen we ook ontbijttassen uit aan ouders, zodat hun kinderen niet met honger naar school toe hoeven. De vraag om hulp groeit iedere week. 

Meest recente berichten