Word vrijwilliger Doneer

Dilemma’s van een vluchteling: wat zou jij doen?

Geplaatst op 13 maart 2019

Stel je voor, je woont met je familie midden in een oorlogsgebied. Geweerschoten, bombardementen. Je hoort het elke dag. Je vader is ziek, maar er is geen geld voor medicijnen. Je moeder en jonge zusjes leven elke dag in angst, getraumatiseerd door de oorlog. Je oudste broer is drie maanden geleden vertrokken om voor de familie een veilige plek te zoeken. Alle hoop is op hem gevestigd, maar nu heb je al een maand niets meer van hem gehoord… De familie is nu op jou aangewezen. Wat ga je doen?

Als vluchteling kom je voor veel dilemma’s te staan. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat Nederlanders hiervan niet goed op de hoogte zijn. Ook hebben zij weinig kennis over de situatie in Syrië.

  • 70 procent van de ondervraagden denkt dat Syrië niet veilig is om terug te keren.
  • 60 procent vindt dat Syriërs geholpen moeten worden geholpen om terug te keren naar Syrië.
  • 98 procent geeft een fout antwoord op de vraag waar de meeste gevluchte Syriërs worden opgevangen.
  • 40 procent denkt dat de meeste Syriërs in Europa worden opgevangen, terwijl dit niet klopt. De meesten worden namelijk in het land zelf opgevangen.

Ervaar zelf de dilemma’s

Om meer begrip te creëren voor de situatie van Syrische vluchtelingen heeft het Rode Kruis een interactieve video gemaakt. In deze video kruip je in de huid van de Syrische jongen Ismael. Vanuit Turkije gaat hij op zoek naar zijn broer en komt voor moeilijke dilemma’s te staan. Ga je werken in Turkije om geld te sparen voor de familie? Of blijf je de zoektocht naar je broer vervolgen?

Bij de interactieve video Brothers Across Borders kruip je in de huid van een Syrische vluchteling en kom je voor lastige dilemma’s te staan.

Brothers Across Borders

‘Brothers Across Borders’ is een interactieve video waarbij je als kijker zelf bepaalt hoe het verhaal verder gaat. Ga je terug? Zoek je verder naar je broer? Hoe kom je aan geld? Speel de interactieve video zelf.

Meest recente berichten