Word vrijwilliger Doneer

Een halfjaar na de overstromingen staat het water mensen in Pakistan nog altijd aan de lippen

Geplaatst op 19 januari 2023

Zes maanden geleden was het water bijna overal in Pakistan. Er viel drie keer zoveel regen als gemiddeld in een regenseizoen en binnen korte tijd stonden hele provincies met huizen, akkers en dorpen onder water. Maar liefst 33 miljoen mensen werden door de overstromingen geraakt, en een halfjaar later is de ramp nog altijd niet voorbij. Zo’n 20 miljoen mensen leven nog altijd in zeer slechte omstandigheden.

Het water staat veel mensen nog altijd aan de lippen in Pakistan. Bij sommige mensen letterlijk, omdat enkele gebieden nog altijd onder water staan. Bij andere mensen figuurlijk, want zij zijn door de overstromingen, flash floods en aardverschuivingen alles kwijtgeraakt. Zij proberen nu met veel moeite om hun leven weer op te bouwen.

Inmiddels is het winter geworden in Pakistan en dat maakt het er niet makkelijker op. Mensen moeten zich warm zien te houden zonder dak boven het hoofd en zonder brandstof. Ook is er in sommige gebieden een gebrek aan eten en schoon water.

Hoe het Rode Kruis helpt

Tot nu toe wist het Rode Kruis bijna 600.000 mensen te helpen, met name in afgelegen gebieden. Onze hulp:

 • Veel mensen hebben niet meer genoeg te eten en te drinken. We delen daarom voedsel en maaltijden uit. Ook krijgen mensen keukensets en opvouwbare jerrycans van ons om drinkwater in op te slaan.
 • Duizenden mensen hebben door het water hun huis moeten ontvluchten. Vaak hebben zij geen andere optie dan slapen in geïmproviseerde tentenkampen langs de weg. We delen aan hen tenten, dekzeilen, dekens, shelterkits en muggennetten uit.
 • Er is een groot risico op ziektes in de gebieden waar het water is blijven staan. Bijvoorbeeld op cholera en schurft, maar ook op ziektes die worden veroorzaakt door muggen, zoals malaria en dengue. We delen muggennetten uit en hygiënespullen voor persoonlijke verzorging. Daarnaast heeft het Rode Kruis mobiele klinieken opgezet.
 • Door de overstromingen is vervuild water een groot probleem in het land, vooral in de Sindh-regio. Het Rode Kruis deelt schoon drinkwater uit en heeft waterputten en handpompen aangelegd. Ook hebben we mobiele waterzuiveringsinstallaties ingezet en latrines geplaatst.
  Jamila (foto boven) is in verwachting van haar vijfde kind. Ze bezocht een van de mobiele klinieken van het Rode Kruis.

  Hulp blijft nodig

  Door de enorme omvang in het land blijft hulp voorlopig nodig. Daarom blijven we de mensen in Pakistan ook de komende maanden helpen.

  Een versie van dit artikel verscheen eerder in het Engels op de website van het Internationale Rode Kruis (IFRC). Tekst en beeld: Angbeen Sohail, IFRC

  Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

  extreem weer Rode Kruis

  Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

  24 mei 2024

  Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

  Lees meer