Het kan zomaar gebeuren: iemand naast je valt ineens op de grond en begint hevig te schokken. Of iemand raakt plots even weg. Epilepsie komt voor bij zo’n 200.000 mensen in Nederland. Hoewel het vaker voorkomt bij kinderen en 65-plussers, kan het op alle leeftijden voorkomen. Maar hoe kun je helpen als iemand in je omgeving een aanval krijgt? Hieronder lees je hoe je dat doet.
Wat gebeurt er bij een epileptische aanval?
Bij een epileptische aanval heeft iemand plotseling een tijdelijke verstoring in de hersenen. Het is een soort kortsluiting. Meestal duren deze aanvallen een paar seconden of minuten, maar soms houden ze langer aan. Wat een aanval uitlokt, verschilt per persoon. Mogelijke triggers zijn:
- Slaapgebrek
- Alcoholgebruik
- Koorts
- Hyperventilatie
Leven met epilepsie
Dat epilepsie het leven flink kan veranderen, weet ook Jessica, hulpverlener bij het Rode Kruis en moeder van vier kinderen. Bijna tien jaar geleden werd bij haar toen 11-jarige zoon epilepsie vastgesteld. “We waren tv aan het kijken toen het plots misging. Hij begon te grommen en daarna ook te schokken en te schuimbekken. Mijn man en ik, beiden hulpverlener, schakelden meteen in de actie-modus”, vertelt Jessica. Lees hier het hele verhaal over zoon Geandrik.
Hoe herken je een epileptische aanval?
Epileptische aanvallen kunnen er verschillend uitzien. Bij kleine gevallen is iemand afwezig en niet aanspreekbaar. Bij een grotere aanval raakt iemand bewusteloos en maakt schokkende bewegingen. Zo kun je een kleine en grote epileptische aanval van elkaar onderscheiden:
Signalen van een kleine epileptische aanval:
- Het slachtoffer reageert tijdelijk niet op aanspreken.
- De persoon heeft korte tijd een verlaagd bewustzijn en kan verward zijn.
Zo herken je een grote epileptische aanval:
- Het slachtoffer verliest opeens het bewustzijn.
- Er zijn verkramping en schokkende bewegingen.
- Vaak komt er (bloederig) kwijl uit de mond en is er verlies van urine.
Let op: de verschijnselen bij hersenletsel, hoge koorts, hitteberoerte en vergiftiging lijken op epilepsie. Ook de schokkende bewegingen in de eerste minuten van een hartstilstand kunnen op een grote epileptische aanval lijken.
Wat doe je bij een epileptische aanval?
Bij de meeste soorten aanvallen is eerstehulpverlening niet nodig. De aanvallen duren namelijk erg kort en gaan vanzelf weer over. Zo kun je helpen bij een kleine of grote epileptische aanval.
Bij een kleine epileptische aanval:
- Adviseer om de huisarts te bellen wanneer iemand voor het eerst een kleine epileptische aanval heeft.
- Laat het slachtoffer even rustig bijkomen na de aanval.
Bij een grote epileptische aanval:
- Bel of laat 112 bellen.
- Zorg ervoor dat slachtoffer zich niet bezeert.
- Bescherm het hoofd (bijvoorbeeld met een kussentje, handdoek of jas).
- Maak knellende kleding los.
- Leg het slachtoffer na de aanval op de zij als diegene nog niet aanspreekbaar is.
- Dek het slachtoffer af met een deken of jas wanneer diegene koud of nat is.
Meer leren? Bekijk onze uitlegvideo
Wil je precies weten wat je kunt doen bij een epileptische aanval? Bekijk onze video waarin we je met heldere instructies uitleggen wat jij kunt doen:
Altijd voorbereid met de EHBO-app
Iemand die door een epileptische aanval hard op de grond valt, heeft direct eerste hulp nodig. Weten wat je dan moet doen als omstander is cruciaal. Met onze gratis EHBO-app heb je altijd duidelijke instructies bij de hand.