Word vrijwilliger Doneer

Zo verleen je veilig EHBO tijdens de coronacrisis

Geplaatst op 29 mei 2020

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Bewaar 1,5 meter afstand van elkaar, blijf thuis bij verkoudheidsklachten en vermijd drukke plekken om de kans op besmetting te verkleinen. 

Wanneer je eerste hulp verleent, doe dit dan altijd op een manier die voor jou en het slachtoffer veilig is. Dit betekent dat je beter niet zelf eerste hulp kunt verlenen wanneer jij vermoedelijk besmet bent met COVID-19. Als je geen corona-klachten hebt, houd dan rekening met de volgende punten bij het bieden van eerste hulp.

EHBO verlenen en COVID-19

 • Verleen bij voorkeur EHBO op 1,5 meter afstand. Je kunt bijvoorbeeld verbandmiddelen aanreiken en uitleggen hoe het slachtoffer deze moet gebruiken. Mensen die uit hetzelfde huishouden komen, hoeven geen afstand te houden bij het verlenen van EHBO.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen, zeker wanneer het noodzakelijk is om eerste hulp te verlenen op minder dan 1,5 meter afstand. Draag bij voorkeur beschermende middelen zoals handschoenen en (als je dit bij de hand hebt) een mondkapje. Was je handen grondig voor en na het verlenen van eerste hulp.
 • Verleen met zo min mogelijk mensen eerste hulp. Laat in ieder geval niet meer dan twee hulpverleners bij het slachtoffer. Overige personen blijven op minimaal 1,5 meter afstand.
 • Bel 112 als je twijfelt over wat je moet doen. De meldkamercentralist geeft je instructies.

COVID-19 en hulpverlening bij reanimatie

Sinds enige tijd stijgt het aantal besmetting met het coronavirus weer. Daarom moet men voorzichtig omgaan met reanimaties. Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen en daarom zijn de richtlijnen voor reanimeren aangepast. Het Rode Kruis volgt het advies van de Nederlandse Reanimatieraad. Bekijk de instructievideo van de Nederlandse Reanimatieraad of lees hieronder de aangepaste instructies.

 • Bel bij een reanimatiesituatie altijd 112!
  Het belangrijkste is dat je direct handelt wanneer je in een situatie terecht komt waarin je moet reanimeren. Eén van de belangrijkste dingen is direct 112 bellen wanneer je ziet dat iemand niet meer ademt. De centralist vertelt je wat je moet doen. De meldkamer heeft aanvullende richtlijnen gekregen om de juiste instructies te geven bij reanimatie tijdens de COVID-19 pandemie.
 • Veiligheid voor jezelf en het slachtoffer
  De eerste stap bij het verlenen van eerste hulp is zorgen voor je eigen veiligheid en veiligheid van het slachtoffer. Als jij of iemand in jouw huishouden ziek is, of als je in een risicogroep valt, kan je beter niet reanimeren om kans op besmetting te verkleinen. Bel altijd 112 en volg de instructies.
 • Beperkt het aantal mensen dat tegelijkertijd hulp verleent
  Verleen eerste hulp met maximaal twee personen tegelijk, zodat er niet meer dan twee personen bij het slachtoffer zijn. Overige hulpverleners blijven op minimaal 1,5 meter afstand.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen
  Was je handen grondig voor en na het verlenen van eerste hulp en draag bij voorkeur beschermende middelen zoals handschoenen. Voor hulpverleners geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen tijdens de gehele hulpverlening. Dit in lijn met het landelijke overheidsadvies voor alle burgers.
 • Vaststellen van normale ademhaling
  In plaats van te kijken, luisteren en voelen, moet je als hulpverlener nu alleen kijken om vast te stellen of een slachtoffer nog ademt.
 • Geen mond-op-mondbeademing
  Als je gaat reanimeren, geef dan geen mond-op-mond beademing. Geef wel borstcompressies en gebruik ook een AED als die er is. Dek mond en neus van het slachtoffer af (bijv. met een doek of mondkapje) om verplaatsing van lucht uit mond en neus van het slachtoffer te verminderen.
 • Baby’s en kinderen
  Wanneer baby’s of kinderen gereanimeerd moeten worden, is het advies om hen te reanimeren zoals normaal gesproken. Bij baby’s en kinderen is mond-op-mondbeademing nog mogelijk en ook het geven van borstcompressies wordt geadviseerd. Overigens komen baby- en/of kinderreanimaties gelukkig zelden voor. Voor kinderen vanaf de puberteit geldt dezelfde richtlijn als voor volwassenen.

Wat als je niet kunt helpen?

Soms is het veiliger om geen eerste hulp te verlenen op minder dan 1,5 meter afstand. Als je tot een risicogroep behoort, of als je (vermoedelijk) corona hebt, bijvoorbeeld omdat je bent getest of klachten hebt. Gelukkig zijn er ook dan ook dingen die je kunt doen om te helpen op een veilig manier.

 • Vraag wat er gebeurd is
  Als het slachtoffer aanspreekbaar is, vraag dan wat er gebeurd is. De antwoorden helpen je om in te schatten wat het slachtoffer nodig heeft en of je misschien hulpdiensten moet inschakelen.
 • Bied hulp op afstand
  Geef het slachtoffer aanwijzingen om zichzelf te helpen. Je kunt bijvoorbeeld verbandmiddelen (laten) aanreiken en uitleggen hoe het slachtoffer deze moet gebruiken.
 • Indien nodig, bel om hulp
  Vraag of je een familielid of huisgenoot van het slachtoffer kan bellen. Bel 112 als het slachtoffer niet aanspreekbaar of ernstig gewond is.
 • Blijf erbij en stel het slachtoffer gerust
  Ook van een afstandje kan je het slachtoffer steunen door erbij te blijven tot hulp arriveert.

Altijd EHBO-tips bij de hand

Met onze EHBO-app weet je altijd hoe je kunt helpen bij een ongeval. Download ‘m gratis!

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer