Word vrijwilliger Doneer

Extreem weer verwoest levens wereldwijd: 3 verhalen van slachtoffers  

Geplaatst op 03 oktober 2024

Extreem weer slaat steeds vaker toe en raakt miljoenen mensen wereldwijd. Of het nu gaat om verwoestende cyclonen, aanhoudende droogtes, of ongekende hittegolven: de gevolgen voor mensen zijn enorm. Achter elke ramp schuilt een verhaal van angst en verlies, maar ook van hoop en doorzettingsvermogen.  

Dit jaar heeft het Rode Kruis al geholpen bij 79 natuurrampen – een recordaantal. De schade is groter dan ooit: huizen zijn verwoest, gewassen verdord, en hele dorpen staan onder water. 

Tanya uit Bangladesh: “Alles wat we hadden is weg” 

Eén van de vele slachtoffers van extreem weer is Tanya uit Bangladesh. Toen cycloon Remal een paar maanden geleden haar dorp trof, moesten Tanya en haar gezin halsoverkop vluchten. “Het water stond al tot onze nek toen we ons haastten naar een schuilplaats”, vertelt Tanya. Hun huis en al hun bezittingen werden verwoest. “Nu wonen we bij mijn schoonouders met onze drie kinderen. Alles wat we hadden is weg.” 

Voor de storm verdiende Tanya’s man geld met klusjes in de buurt, maar nu is er bijna geen werk meer. “Als er werk is, kunnen we eten. Anders niet”, zegt ze. Zoals Tanya zijn er duizenden mensen in Bangladesh die hun toekomst in duigen zien vallen. 

Na cycloon Remal kwamen vrijwilligers van de Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Bangladesh heet, meteen in actie. Ze deelden voedsel en schoon drinkwater uit en boden medische zorg aan duizenden getroffen gezinnen. Nu zetten ze zich in om huizen weer op te bouwen en gezinnen te helpen hun leven weer op te pakken. 

extreem weer
Samen met een van haar dochters staat de 35-jarige Tanya op de resten van haar huis in Bangladesh.

Leroy uit Carriacou: “Ik ben sterk, maar ik weet niet of ik steeds weer helemaal opnieuw kan beginnen”   

Nadat orkaan Ivan in 2004 zijn leven verwoestte, dacht Leroy dat hij het ergste had meegemaakt. Hij verhuisde met zijn gezin van Grenada naar het kleinere Caribische eiland Carriacou, waar hij zijn huis en winkel opnieuw opbouwde. Maar orkaan Beryl kwam en veegde alles weer weg. 

Begin juli trok Beryl met enorme kracht over het Caribisch gebied. Op de eilandengroep Saint Vincent en de Grenadines werd bijna 90% van de infrastructuur verwoest. Dit was de eerste keer dat een orkaan van deze omvang de regio zo vroeg in het jaar trof. Vrijwilligers van het Rode Kruis boden snel hulp met tentzeilen, hygiënekits en schoonmaakspullen. De impact was niet alleen materieel, ook mentaal was het een enorme klap: veel mensen verloren alles en zijn nu bang voor de toekomst. 

“Beryl heeft mijn winkel, huis en hoop weggevaagd. Het idee dat er meer stormen komen, maakt me wanhopig”, vertelt Leroy. Samen met zijn vrouw en drie kinderen verkocht hij eten aan buurtbewoners en toeristen, maar van zijn winkel is nu niets meer over.  

Leroy kan het niet aan om terug te gaan naar de resten van zijn huis en winkel. Hij is er één keer geweest na de orkaan, maar dat was te pijnlijk. Toch weet hij dat hij uiteindelijk weer opnieuw zal moeten beginnen. Maar de angst dat een andere storm alles opnieuw zal vernietigen, blijft hem achtervolgen. Dit jaar worden er tot wel 25 stormen verwacht, waarvan er 13 orkanen kunnen worden. Hopelijk zijn ze niet zo verwoestend als Beryl. 

Orkaan Beryl
Door orkaan Beryl raakten bijna alle huizen op het eiland Carriacou verwoest.

Patricia uit Zambia: “We moeten doorzetten” 

In Zambia’s Mazabuka-district kampt boerin Patricia (60) met de gevolgen van de ergste droogte in veertig jaar. “Tijdens de droogte daalt het waterpijl, en soms duurt het tien minuten om water te krijgen uit de handpomp”, legt ze uit. “Mijn handen en rug doen pijn van het constante pompen.” 

De gewassen op haar boerderij – zoals maïs, pinda’s en zoete aardappelen – zijn verdord door de vroege regenstop. “We hebben zelfs het ontbijt opgegeven omdat we geen maïs hebben voor chibwantu, een typisch Zambiaans ontbijt”, vertelt ze. 

Het Rode Kruis heeft Patricia en andere boeren in de regio geholpen door vroegtijdige waarschuwingen te geven over de droge omstandigheden. Dit stelde hen in staat om snel maatregelen te nemen, zoals het aanpassen van hun zaai- en oogstschema’s. Om beter met de droogte om te gaan, plant Patricia nu snelgroeiende maïssoorten zoals ‘monkey’, die beter bestand zijn tegen de onbetrouwbare regenval. 

Ondanks de zware omstandigheden blijft Patricia positief en hoopvol. “We hebben geen keuze, we moeten doorzetten.”  

Ondanks de uitdagingen als gevolg van de ernstige droogte, blijft boerin Patricia doorwerken op haar land om haar familie te onderhouden.

Het Rode Kruis helpt bij extreem weer

Geen huis. Geen dokter. Geen oogst. Extreem weer verwoest levens van miljoenen mensen wereldwijd. Het Rode Kruis staat klaar om hen te helpen. Jij ook? We zorgen niet alleen voor eerste levensbehoeften zoals onderdak, schoon drinkwater en medische hulp, ook helpen we bij een betere voorbereiding op een volgende ramp. Je kunt doneren via de knop hieronder.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?