Word vrijwilliger Doneer

Brrr…het is koud in Nederland: 4 dingen om aan te denken

Laatste update: 13 december 2022

De weersvoorspellingen liegen er niet om. Met temperaturen amper boven het vriespunt is het flink koud in Nederland. En je verwarming zal waarschijnlijk ook niet op graadje tropisch eiland staan met de huidige energieprijzen. Met deze tips ben jij de kou de baas.

1. Check de verwarming en bespaar energie

Met deze kou heb je een goed excuus om lekker binnen te blijven. Onder een dekentje met een reep chocola en je favoriete serie. Maar je wilt er natuurlijk wel graag warmpjes bijzitten. Het is daarom belangrijk om voor het écht winter wordt je verwarming te controleren. Zo is het slim om de radiatoren minstens één keer per jaar te ontluchten. Door dit te doen, kunnen de radiatoren meer en beter warmte afgeven. Hiermee bespaar je dus een hoop energie! Ook is het slim om de ketel te laten controleren, je wilt niet voor koude verassingen komen te staan.

2. Bereid je voor als je de deur uit gaat

Ga je toch naar buiten, dan kan je het best wat voorzorgsmaatregelen nemen. Kleed je warm aan met meerdere lagen over elkaar en draag een muts. Een groot deel van de warmte verdwijnt namelijk via je hoofd. Denk ook aan een volledig opgeladen telefoon (die gaat sneller leeg met de kou) en zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg. Door goed te eten en te drinken houd je je energie op peil en blijf je beter warm. Ga je met de auto? Pas dan je snelheid aan en houd de verkeersituatie goed in de gaten. Wie op de fiets stapt, kan beter wat lucht uit de banden laten lopen, dat zorgt voor meer grip op de gladde weg.

3. Help een ander de winter door

De kou zorgt voor gladde straten en brengt extra risico’s met zich mee voor ouderen en kwetsbaren. Vraag hen daarom of zij hulp kunnen gebruiken tijdens de koude dagen, bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen of het sneeuw- of ijsvrij maken van hun stoep. Let ook goed op signalen van onderkoeling of bevriezing.

4. Laat je schaatspret niet bederven

Steeds meer mensen halen alvast hun schaatsen van zolder. Wanneer de temperatuur daalt, stijgt immers de schaatskoorts. Maar pas op: een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat geldt zeker als je op een gladde ondergrond staat met scherpe ijzers onder de voeten. Weet jij wat je moet doen bij ongelukken op het ijs? Dit zijn vijf veel voorkomende verwondingen op het ijs.

Meer tips bij winterweer

​Een mooie wandeling, een sneeuwballengevecht of zelfs een voorzichtige stap op het ijs: een koude winterse dag kan heerlijk zijn! Maar als het koud is in Nederland kan dat ook risico’s met zich meebrengen en voor kwetsbare mensen zelfs levensbedreigend zijn. Zorg er daarom voor dat jij en je omgeving goed voorbereid zijn op kou en gladheid.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?