Word vrijwilliger Doneer

Op de lange latten in de sneeuw? Dit kun je doen als het mis gaat

Geplaatst op 23 januari 2024

Of je nu vier keer per jaar met 120 km per uur de berg af roetsjt, of voor de allereerste keer met klotsende oksels de babypiste probeert te trotseren: skiën en snowboarden zijn sporten waarbij het weleens mis gaat. Een breuk, een kneuzing, onderkoeling of een iets te enthousiast après-skimoment. Weet jij wat te doen wanneer het op of naast de piste fout loopt?

Ben je getuige van een ongeluk op de piste of veroorzaak je er zelf één? Zorg er dan eerst voor dat jij en het slachtoffer veilig zijn. Zet je ski’s als een soort gevarendriehoek gekruist, rechtop in de sneeuw om mensen te waarschuwen. Leg of zet het slachtoffer zo mogelijk in een comfortabele positie en houd diegene warm.

skis in kruisvorm in sneeuw
Steek bij een ongeluk je ski’s in kruisvorm rechtop in de sneeuw om anderen te waarschuwen.

Snel handelen bij een noodgeval

Is een skiër of snowboarder ernstig gewond? Bij een noodgeval kun je direct 112 bellen, het alarmnummer dat voor heel Europa geldt. Maar dat is niet altijd de snelste manier, omdat die centrale ook weer andere diensten moet inlichten. Met de nationale alpine noodnummers bereik je direct de juiste bergredding:

Oostenrijk: 140
Frankrijk: 15
Italië: 118
Zwitserland: 1414
Duitsland: 112

Verdraaide knie

Een groot deel van de skiongelukken betreft verdraaide knieën. Vooral als je skiet in papperige sneeuw, kan het zijn dat je ski blijft hangen terwijl jij zelf draait. Pijnlijk! Je knie wordt binnen enkele uren dik en je kunt niet meer op je been staan. Wat doe je?

  • Koel de knie 10 tot 20 minuten met ijs of een coldpack. Stop met koelen als de pijn erger wordt.
  • Zet het been niet weer recht, laat het zoals het is.
  • Eet of drink niets.
  • Bel de bergredding.

Onderkoeling

Die lange afdalingen zijn heerlijk, maar ook best inspannend. Als je daarna in de lift gaat zitten voor nóg een rondje, koel je snel af doordat je bezweet bent. Begin je oncontroleerbaar te trillen en krijg je een koude, bleke en droge huid? Raak je vermoeid of suf, en wordt je ademhaling snel en oppervlakkig? Dan ben je onderkoeld en is het goed meteen actie te ondernemen.

  • Heb je een isolatiedeken bij de hand of kun je daaraan komen? Wikkel jezelf dan daar in.
  • Ga naar een warmere omgeving en drink daar warme dranken.
  • Neem een warme douche.
  • Als je verminderd bewustzijn laat zien, is het essentieel dat je iemand 112 laat bellen.
collegas in Oostenrijk oefenen
In Oostenrijk worden regelmatig reddingsoefeningen gedaan door mensen van het Oostenrijkse Rode Kruis.

Alcoholvergiftiging

Na een dag skiën is het tijd voor de après-ski! Gezellig samen met je familie of vrienden proosten op de mooie vakantie en de sneeuw. Maar misschien heb je maar weinig gegeten en stijgen de biertjes meteen naar je hoofd. Wat doe je als jij, of iemand van je groep, te dronken wordt om nog te kunnen staan?

  • Bel direct 112 of een alpine noodnummer als iemand niet reageert op aanspreken of voorzichtig schudden van de schouders.
  • Vermijd afkoeling.
  • Is de dronkaard bewusteloos maar ademt hij nog wel? Leg hem in de stabiele zijligging.
  • Laat hem zijn roes uitslapen, maar controleer regelmatig zijn ademhaling.

Gebroken arm

Als jullie proberen weg te komen bij de lift, skiet je vriend per ongeluk over jouw ski’s heen. Je verliest je evenwicht en valt achterover. Een scherpe pijn schiet door je pols. Je vermoed dat het gebroken is. Tijd om die banaan te laten komen?

  • Ondersteun je arm, beweeg het niet.
  • Zorg dat je warm blijft, ga niet in de koude sneeuw zitten.
  • Bel de bergredding om – jawel – die banaan te laten komen.

Handig: al deze informatie kun je ook op de piste bij de hand hebben.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?