Word vrijwilliger Doneer

Hulpverlening in tijden van nood: antwoord op jullie vragen (met video’s!)

Geplaatst op 14 september 2023

Overstromingen, aardbevingen en conflicten kunnen in een oogwenk toeslaan, waarbij ze binnen een paar uur – of soms zelfs minuten – talloze slachtoffers eisen. Direct reageren en de juiste hulp naar de juiste plekken sturen is dan van levensbelang. En over die hulpverlening komen vaak vragen. Dus: tijd voor duidelijke antwoorden!

Hoe komen jullie zo snel in het land van de ramp, zoals in Libië of Marokko?

Eigenlijk is het antwoord daarop heel eenvoudig. We zijn namelijk bijna altijd al in het land aanwezig. Het Rode Kruis heeft nationale verenigingen in 191 landen wereldwijd. Deze verenigingen zijn permanent aanwezig in het land, zoals het Nederlandse Rode Kruis er ook altijd in Nederland is. En elke vereniging heeft vele vrijwilligers achter zich staan die in tijden van nood paraat staan en kunnen helpen. Mocht er dus een ramp gebeuren, dan zijn we al ter plekke en kunnen we meteen in actie komen.

Jullie zeggen dat het Rode Kruis in Marokko en Libië helpt, maar ik hoor alleen maar over de Rode Halve Maan, hoe zit dat?

Zoals hier boven uitgelegd zit het Rode Kruis in bijna elk land ter wereld, maar niet altijd onder dezelfde naam. In sommige landen heten we het Rode Kruis – zoals hier in Nederland – en in andere landen heten we de Rode Halve Maan, zoals in bijvoorbeeld Marokko of Libië. Twee verschillende namen, voor één organisatie. We staan voor dezelfde zeven grondbeginselen, draaien allemaal op vrijwilligers en werken vanuit dezelfde principes. We zijn dus gelijk, alleen de naam is anders. Dus als je de volgende keer hoort dat de hulpverleners van de Rode Halve Maan in actie komen, weet dan dat het onze collega’s van het Rode Kruis van dat land zijn.

Welke betekenis de verschillende emblemen hebben, leggen we in de video hieronder uit.

Hoe krijgen jullie toegang tot gebieden wanneer er een ramp is in een conflictgebied?

Elke ramp is uniek en zorgt voor een op maat gemaakte aanpak. Het kan zijn dat een ramp in een land plaatsvindt dat al in een verdeelde politieke situatie zit of waar een conflict is. Dit brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Het Rode Kruis is een neutrale organisatie, dat betekent dat we geen kant kiezen in conflict. Wij zijn er om het menselijk lijden te verzachten en te voorkomen. Daarvoor is het noodzakelijk dat we in de getroffen gebieden worden toegelaten. Als noodhulporganisatie hebben we het recht om humanitaire hulp aan te bieden en moet ons toegang worden geboden. Om ervoor te zorgen dat onze hulpverleners deze plekken kunnen bereiken gaan we altijd met alle relevante partijen in gesprek. Tijdens deze gesprekken maken we de noodzaak van ons werk duidelijk en leggen we afspraken vast over de toegang.

Meer hierover leggen we je uit in deze video.

Hoe weten jullie welke spullen er nodig zijn en hoe krijgen jullie het daar snel?

Het draait hierbij allemaal om voorbereiding en de inzet van ons grote netwerk. Wereldwijd zijn Rode Kruis-verenigingen continu bezig om zich voor te bereiden op een mogelijke ramp. We stellen vast welke rampen eraan kunnen komen en zodra er hulp nodig is kan er een beroep gedaan worden op het Internationale Rode Kruis. Samen met andere verenigingen beoordelen we dan welke hulp nodig is en hoe we daarbij kunnen ondersteunen.

Bovendien brengen we op verschillende manieren de noden in kaart en wordt er gekeken naar hoe we de hulpverlening ter plaatse kunnen krijgen. Op deze manier kunnen we snel en effectief de benodigde hulp en spullen sturen waar mensen écht iets aan hebben. Zo voorkomen we dat we bijvoorbeeld ambulances naar een ziekenhuis sturen, terwijl het ziekenhuis niet meer in functie is. Ook stellen we op deze manier vast welke ondersteuningsprojecten nodig zijn op middellange termijn.

Onze hulpverlening in Libië en Marokko

In Marokko en Libië komen hulpverleners vanaf het eerste moment in actie. Benieuwd hoe deze hulp er precies uitziet en wat we doen? Lees verder:

Meest recente berichten