Word vrijwilliger Doneer

In de frontlinie van de klimaatcrisis: met Iris Enthoven op reis door Kenia

Geplaatst op 24 augustus 2023

Door extreem weer als gevolg van klimaatverandering hebben meer dan 23 miljoen mensen in Oost-Afrika honger. Samen met onze ambassadeur Iris Enthoven reizen we door Kenia en ontmoeten we de mensen die leven in de frontlinie van deze klimaatcrisis. Zij laten ons zien dat er – voorbij de ellende – hoop is. De driedelige documentaireserie staat nu online op ons YouTube-kanaal.

1. De onzichtbare slachtoffers van de klimaatcrisis

In de eerste aflevering brengen we het verhaal van de ongeziene slachtoffers: vrouwen en meisjes. In landen als Kenia, Ethiopië en Somalië vechten miljoenen gezinnen dagelijks voor water, voedsel en inkomen. Vooral vrouwen lijden onder deze last. Onderzoek toont aan dat door aanhoudende droogte wel 7,8 miljoen vrouwen een hoger risico lopen op geweld, zoals seksueel misbruik.

De gevolgen van de situatie zijn schrijnend: meisjes moeten gevaarlijke wegen trotseren voor water en veel jonge vrouwen stoppen met school om te zoeken naar eten en werk. In Kenia sprak Iris met Lucy, zij werkt al tien jaar als hulpverlener bij het Keniaanse Rode Kruis. Met eigen ogen ziet Lucy hoe extreem weer vrouwen hard treft, maar ook hoe een klein duwtje in de rug hun situatie kan veranderen. Meer over dit thema lees je hier.

2. Helpen vóór een ramp

Ondanks het sombere nieuws over klimaatverandering is het belangrijk te onthouden dat er veel is dat we wél kunnen doen. In aflevering twee reist Iris Enthoven langs verschillende projecten in Kenia om te onderzoeken hoe we kunnen helpen om klimaatverandering te beperken en mensen beter weerbaar te maken. Denk aan het verspreiden van droogtebestendige zaden, het opzetten van waarschuwingssystemen en het aanplanten van mangrovebossen.

Met een toenemend aantal natuurrampen door klimaatverandering, zijn preventieve oplossingen steeds harder nodig. Hierin investeren redt niet alleen levens, maar bespaart ook nog eens veel geld. Voor iedere euro die we investeren in nature-based-solutions of andere oplossingen om rampen te voorkomen, wordt maar liefst 15 euro aan noodhulp na een ramp bespaard. Wil je meer leren over wat we wél kunnen doen? Kijk dan aflevering twee en lees dit artikel.

3. De leiders van morgen

In de zoektocht naar klimaatoplossingen spelen jongeren een belangrijke rol. In Kenia delen veel jongeren oprechte zorgen over hun land en streven ze naar verandering. Bij het Keniaanse Rode Kruis zijn zij van onschatbare waarde: bijna 80% van de 255.000 vrijwilligers is jonger dan 30 jaar. Ze buigen zich over belangrijke vraagstukken zoals: “Hoe kunnen we het land verduurzamen en tegelijkertijd zorgen voor banen en genoeg voedsel?”

Tijdens de reis ontmoet Iris Enthoven deze inspirerende Rode Kruis-vrijwilligers. Neem bijvoorbeeld Ramadan, een jongen van 27 jaar, die een project heeft opgezet in de kustregio van Kenia om duurzaam brandhout te maken door kokosnootschillen te recyclen. En in een sloppenwijk in Nairobi zetten andere jonge mensen zich, met de steun van het Rode Kruis, in voor een stadslandbouwproject dat gezond en betaalbaar voedsel levert aan de bewoners in de wijk. Verken meer van deze verhalen in aflevering drie, de laatste aflevering van deze serie of lees dit artikel.

Voorkomen is beter dan genezen

In landen als Kenia, Ethiopië en Somalië vechten miljoenen mensen tegen de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis. Het Rode Kruis staat klaar om te helpen, en daarbij gaan we verder dan alleen noodhulp. Samen met lokale gemeenschappen werken we aan duurzame oplossingen en een hoopvolle toekomst. Een toekomst waarin mensen in de meest kwetsbare situaties weerbaar zijn tegen klimaatverandering.

Meest recente berichten