Word vrijwilliger Doneer

Koken met Mounir: hoe is het om te leven in voedselnood? Chander doet zijn verhaal

Geplaatst op 21 juni 2024

Wat zou jij doen als je elke dag niet zeker weet of je voldoende te eten hebt? In Nederland leven 450.000 mensen in deze situatie. Een van hen is Chander. Deze opa van drie kleinkinderen, ontvangt hulp van het Rode Kruis in de vorm van boodschappenkaarten om zo voldoende boodschappen te kunnen betalen. Samen met Chander bereidt Rode Kruis-ambassadeur en tv-kok Mounir Toub een kruidige tjauw min. Samen gaan zij in gesprek over wat de voedselarmoede betekent voor Chander.

In de vierdelige videoserie ‘Koken met Mounir’ bereidt de chef-kok verschillende budgetvriendelijke maaltijden voor. Onzichtbare voedselnood kan iedereen overkomen. Chander leeft in onzichtbare voedselnood en praat er zonder gêne over. “Als mensen het moeilijk hebben, moeten zij zich niet schamen om om hulp te vragen”, zegt hij.

Met boodschappenkaarten bieden we ondersteuning aan mensen zoals Chander. Zo ontvangen mensen die in voedselnood leven wekelijks € 21,50 om extra boodschappen van te kunnen betalen. Hier is Chander erg dankbaar voor: “Nu kan ik samen met mijn kleinkinderen boodschappen doen en iets lekkers voor ze kopen”. In deze aflevering bereiden Mounir en Chander een budgetvriendelijke, kruidige tjauw min, die Chander zelf thuis ook graag kookt.

Recept: Kruidige tjauw min

Deze heerlijke tjauw min is gemakkelijk te bereiden en kost nog geen € 6. Lees hieronder de stappen die je moet volgen om deze maaltijd op tafel te zetten. 

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 750 gram dried steamed noodles
 • Bosui
 • Paksoi
 • Sesamolie
 • Mix voor de tjauw min
 • Donkere basterdsuiker
 • Pandan oestersaus
 • Sojasaus
 • 5 Spice chicken powder

Bereiding

Stap 1: Kook de tjauw min noodles in een pan met ongeveer 4 liter water
Stap 2: Snij de bosui in dunne plakjes, de ui in kleine blokjes en was de paksoi, waarna je ook deze in kleine blokjes snijdt.
Stap 3: Bereid de saus voor. Hier zit in: een eetlepel bruine basterdsuiker, een eetlepel 5 Spice, een eetlepel sojasaus, een eetlepel pandan oestersaus en een eetlepel van de donkere oestersaus.
Stap 4: Zet een grote pan op het vuur met wat sesamolie. Voeg hier de ui en knoflook aan toe. Zodra de uit gefruit is, voeg je de groenten toe op hoog vuur.
Stap 5: Voeg de tjauw min toe aan de pan en meng goed door.
Stap 6: Voeg de bosui toe (de harde stukjes ervan) en hussel daarna opnieuw goed door. Bak mee voor 2 à 3 minuten
Stap 7: Hierna doe je de harde paksoi stukjes in de pan erbij (de zachte komen later). Ook dit mix je goed door.
Stap 8: De marinade mix wordt nu toegevoegd. Beetje bij beetje. Zorg ervoor dat alle gedeelten even bruin zijn.
Stap 9: Voeg de zachte gedeeltes van de bosui en de paksoi toe, mix nog eenmaal goed door en serveer.
Stap 10: Geniet!

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?