Word vrijwilliger Doneer

Maand na ramp Libië is er dringend behoefte aan mentale zorg: “Mensen zijn bang voor het water”

Geplaatst op 13 oktober 2023

Met alle rampen in de wereld zou je bijna vergeten dat dit óók nog gebeurde: de overstromingen in Libië. Met een enorme kracht verwoestte het water complete woonwijken. De ramp heeft een grote impact: vele duizenden mensen raakten vermist of verloren hun leven. Nu, een maand later, is er grote behoefte aan mentale hulp.

Na de ramp kwam het Rode Kruis in Libië meteen in actie. Zo’n 450 vrijwilligers hielpen mee bij het zoeken naar vermisten, het bergen van lichamen, het verlenen van eerste- en medische hulp en zorgden voor onderdak, voedsel en schoon water. Ze hebben meer dan 54.000 mensen kunnen helpen.

Een van de grootste uitdagingen in het getroffen gebied is het herstellen van de sanitaire voorzieningen. De overstromingen hebben de watervoorziening en rioleringssystemen ernstig beschadigd, waardoor mensen geen toegang hebben tot veilig drinkwater en hygiënische faciliteiten. Hierdoor neemt het risico op ziekte-uitbraken, zoals cholera en diarree, toe.

Ramp Libië
Door de overstromingen in Libië is ongezuiverd rioolwater tussen het overstromingsafval op straat beland.

Mentale klap is groot

Ook het bieden van psychosociale ondersteuning heeft hoge prioriteit. “De emotionele en fysieke tol van de ramp is enorm”, vertelt Carla Jonkers, plaatsvervangend hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. “Duizenden mensen raakten hun geliefden kwijt. De aandacht voor deze tragedie mag niet verslappen.”

Veel overlevenden hebben traumatische ervaringen opgedaan, bevestigt ook Haya Al-Hadar, een vrijwilliger van de Libische Rode Halve Maan. Zij probeerde veilig onderdak te regelen voor een gezin dat was gevlucht voor de ramp, maar de familie weigerde dit vanwege de ligging aan zee: “De mensen zijn bang geworden voor het water”.

In de stad Derna, waar veel mensen door de overstromingen alles zijn kwijtgeraakt, heeft de Libische Rode Halve Maan een veilige plek gecreëerd voor ontheemde kinderen. Vrijwilligers organiseren spellen en activiteiten om hun mentale welzijn te verbeteren en stressgevoelens te verminderen.

Ramp Libië
Rode Kruis-vrijwilligers in Derna organiseren activiteiten met kinderen die ontheemd zijn door de ramp.

Giro 7447 geopend

Een maand geleden opende het Rode Kruis gironummer 7447 om geld op te halen voor de hulpverlening in het getroffen gebied.  Nederlanders hebben tot nu toe meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de duizenden slachtoffers die in Libië werden getroffen door de verwoestende overstromingen.

Help slachtoffers van de ramp in Libië

Duizenden mensen in Libië hebben dringend medische hulp, voedsel, schoon water en onderdak nodig. Je kunt nog steeds helpen door een donatie te doen op gironummer 7447. Doneren kan eenvoudig via de website van het Rode Kruis, via de button hieronder, of door geld over te maken naar IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Lees meer