Word vrijwilliger Doneer

Grote zorgen voor duizenden mensen in Nederland: zo kun jij een maaltijd doneren

Geplaatst op 11 oktober 2021

Wat als je elke dag zorgen hebt om een maaltijd voor jezelf of je gezin op tafel te zetten? Laat staan dat je je kunt verzorgen met essentiële verzorgingsproducten, zoals shampoo en wasmiddel? Het is de realiteit voor duizenden mensen in Nederland. Zij zijn afhankelijk van voedselhulp en staan dagelijks voor de keuze: betaal ik mijn huur, koop ik shampoo of koop ik eten? Het Rode Kruis helpt mensen aan de eerste basislevensbehoeften.

Een grote zorg. Dat betekent de komende periode voor veel mensen. Hoewel de versoepelingen zorgen voor meer werkgelegenheid in bijvoorbeeld de schoonmaakbranche en de horeca, start het werk voor sommige mensen maar langzaam op. Voor hen is er nog niet veel veranderd. Ook zijn er mensen die noodgedwongen schulden hebben gemaakt. Duizenden mensen leven nog steeds in armoede door de nasleep van de COVID-19-crisis. Zij vallen vaak (nog) buiten de reguliere hulp.

Voedselhulp

Wij laten deze mensen niet zitten en willen hen zeker tot het einde van dit jaar ondersteunen met eerste basislevensbehoeften zoals voedsel, shampoo, deodorant, tandpasta, maandverband en luiers. Dit doen we al sinds het begin van de coronacrisis met behulp van lokale partners die de mensen en de wijk goed kennen.

Op dit moment delen we wekelijks zo’n 5.750 kaarten uit waarmee mensen zelf eten kunnen kopen. Daarmee helpen we naar schatting ruim 19.000 mensen die het nog niet alleen redden. Het gaat onder andere om gezinnen, zzp’ers en alleenstaande moeders. Daarnaast geven we hygiënekaarten uit, waarmee mensen zelf verzorgingsproducten kunnen kopen.

Voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend om zich elke dag te verzorgen. Hygiëne is vaak de eerste levensbehoefte waar mensen op bezuinigen als ze in nood zitten, met schrijnende gevolgen. “Als mensen zichzelf en hun huishouden niet goed kunnen verzorgen, maakt dat het voor hen vaak moeilijker om uit hun penibele situatie te komen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

Help jij ook mee?

Vind jij ook dat we de mensen in nood niet in de steek mogen laten? Help ons dan om deze mensen zeker tot het einde van dit jaar te ondersteunen met eerste basislevensbehoeften zoals voedsel, shampoo, deodorant, tandpasta, maandverband en luiers.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?