Word vrijwilliger Doneer

Noodtoestand om Mpox-virus: Hélène redt levens 

Geplaatst op 19 augustus 2024

In het gehele Afrikaanse continent heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de noodtoestand uitgeroepen vanwege de snelle verspreiding van het Mpox-virus. De meeste besmettingen zijn in de Democratische Republiek Congo. Hier zet Rode Kruis-vrijwilliger Hélène zich met hart en ziel in om haar gemeenschap te beschermen: “Ik heb geen andere keuze dan te gaan en proberen levens te redden”. 

Mpox, ook bekend als de apenpokken, is inmiddels opgedoken in ten minste twaalf landen. Dit jaar alleen al raakten er meer dan 17.000 mensen besmet met het virus en zijn er 500 mensen aan gestorven. Het merendeel van de besmettingen (92%) is in de Democratische Republiek Congo. Maar ook in onder andere Kenia, Burundi, Rwanda en Oeganda duikt het virus op. Daarom schaalt het Rode Kruis de hulpverlening om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Mensen informeren is cruciaal

Om de verdere verspreiding van het Mpox-virus tegen te gaan, zetten we informatiecampagnes op. Zo zorgen we ervoor dat het virus minder wordt overgedragen. Onze hulpverleners geven voorlichting over hoe het virus zich verspreidt, hoe mensen het kunnen herkennen en hoe ze verdere verspreiding kunnen voorkomen. Een van deze hulpverleners is Hélène Mula. Als vrijwilliger bij het Rode Kruis in Congo deelt zij haar kennis met haar gemeenschap. “In het begin was ik bang om de gemeenschappen in te gaan om over Mpox en de risico’s te praten, omdat ik weet dat het van persoon op persoon kan overgaan. Maar het is oké om bang te zijn. Ik ben vrijwilliger, ik heb geen andere keuze dan te gaan en proberen levens te redden”, legt ze uit. 

Hélène Mula is vrijwilliger bij het Rode Kruis van de DRC in Mbandaka, provincie Equateur, en ondersteunt momenteel haar gemeenschap om veilig te blijven tijdens de pokkenepidemie.
Hélène Mula is vrijwilliger bij het Rode Kruis van de DR Congo in Mbandaka, provincie Equateur. Zij ondersteunt haar gemeenschap om veilig te blijven tijdens de pokkenepidemie.

Hélène vertelt de mensen over de symptomen van het virus, hoe het zich verspreidt, hoe ze besmetting kunnen vermijden en hoe ze zichzelf en hun gemeenschap kunnen beschermen. “Ik zie dat na onze uitleg over het virus, mensen bewuster worden: ze beginnen hun kinderen te beschermen door regelmatig hun handen te wassen en contact met zieke mensen of vermoedelijk zieke mensen te beperken. Ze brengen nu mensen met symptomen naar het ziekenhuis. Vroeger hielden ze zieke mensen thuis, maar nu begrijpen ze dat dit het risico vergroot dat de ziekte zich verspreidt in de gemeenschap.” 

Helpen van mensen die ziek zijn 

Naast het informeren over het virus, bieden we ook eerste hulp aan zieke mensen en helpen we bij het traceren van de verspreiding. Zo proberen we te voorkomen dat meer mensen ziek worden. Dit is extra belangrijk nu er in de Congolese provincie Zuid-Kivu een nieuwe variant is ontdekt die makkelijker wordt doorgegeven en vooral vrouwen en kinderen treft. Daarnaast bieden we psychosociale ondersteuning aan getroffen families.  

Wat doet het Mpox-virus? 

Het Mpox-virus is overdraagbaar bij intiem contact en kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes in de huid. Het veroorzaakt een ziekte die begint met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Vervolgens kunnen er pijnlijke huiduitslag en blaasjes ontstaan, vaak op het gezicht of de handen. Hoewel de ziekte meestal mild verloopt en vanzelf geneest, kan het in sommige gevallen ernstig zijn. Goede behandeling is dan nodig. De meeste patiënten zullen herstellen, maar zonder behandeling kan het virus dodelijk zijn. 

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer