Jongeren die vluchten voor conflict of natuurgeweld en niet weten waar hun ouders zijn of hoe zij hen kunnen bereiken: hulpverleners zien het vaak. De jongeren, of eigenlijk kinderen, komen helemaal alleen aan in Nederland na een lange, traumatische vlucht. We maken ons zorgen om deze jongeren, omdat ze vaak in een extra kwetsbare positie zitten en uitbuiting op de loer ligt.
In de afgelopen twee jaar was ruim 40% van de mensen die op zoek zijn naar familie, minderjarig. Soms zijn deze kinderen nog maar vijftien jaar oud als ze in Nederland aankomen. En dat terwijl ze in sommige gevallen al jaren op de vlucht zijn.
Deze groep verkeert in een erg kwetsbare positie. De traumatische ervaringen die ze tijdens hun reis hebben meegemaakt, hebben vaak een grote impact op hun mentale gezondheid. Bovendien zijn ze extra kwetsbaar voor uitbuiting en mensenhandel.
Zoeken naar geliefden
Over de hele wereld zijn honderdduizenden mensen vermist, en missen miljoenen mensen iemand die ze liefhebben. Door (natuur)geweld moeten mensen vaak onverwachts vluchten en halsoverkop alles achtergelaten. Hierbij worden families uit elkaar gerukt. Wij vinden dat iedereen het recht heeft om te weten waar hun familie is. Daarom zetten wij ons in om vermiste familieleden op te sporen.
Wereldwijd hulpverleners in actie
Duizenden toegewijde hulpverleners zoeken dagelijks naar vermiste familieleden. Tot nu toe hebben we wereldwijd al ruim 16.000 mensen met hun geliefden in contact gebracht. En ruim 7.000 mensen hebben we herenigd.
Ook in Nederland zetten onze hulpverleners zich in om mensen te zoeken. Opvallend is dat veel van de mensen die contact met ons opnemen minderjarig zijn. In 2023 kreeg het Rode Kruis 826 hulpverzoeken, waarvan 42% minderjarig was.
Restoring Family Links
Suzanne Segaar, hoofd Nationale hulp, bevestigt deze zorgelijke trend: “We denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, omdat niet iedereen ons weet te vinden of gebruikmaakt van het programma Restoring Family Links. Ook in landen om ons heen zien we dat Rode Kruis-hulpverleners druk zijn om minderjarigen te helpen bij hun zoektocht.”
Ons internationale netwerk van vrijwilligers is cruciaal in de zoektocht. En hoewel het vaak voelt als zoeken naar een speld in een hooiberg, leidt het in enkele gevallen tot goed nieuws. Een van de manieren om mensen te zoeken is via ons online platform ‘Trace The Face’. Zo is Ibrahim één van de mensen die via deze weg zijn zusje weer terugvond.
Hulp op migratieroutes wereldwijd
De vlucht naar veiligheid is vaak levensgevaarlijk. “Denk je eens in dat je in een krappe rubberboot op open zee je best doet niet overboord te vallen en plots wordt beschoten. Of dat je in een verlaten woestijn wordt mishandeld, misbruikt en uitgebuit. Voor mensen op de vlucht is dit vaak de harde realiteit. Het Rode Kruis is er voor hen, onder meer via onze ruim honderd humanitaire servicepunten over de hele wereld. Daar vinden zij hulp en informatie tijdens hun reis, en medische ondersteuning of andere bijstand”, benadrukt Suzanne.
Veilige migratieroutes
Daarnaast pleiten we voor veilige en legale migratieroutes. “Daarmee voorkom je doden en onnodig lijden”, vult Suzanne aan. “In 57 landen staan hulpverleners nu klaar om jaarlijks bijna vijf miljoen mensen langs migratieroutes te helpen. Zo varen hulpverleners op het schip de Ocean Viking op de Middellandse Zee. Zij redden mensen die anders omkomen op zee.”
Voor het Rode Kruis is het niet relevant waarom iemand vlucht. Ieder mens in nood verdient hulp en bescherming. “Onze hulpverleners redden ieder jaar levens en zorgen ervoor dat mensen op de vlucht menswaardig behandeld worden”, besluit Suzanne.