Word vrijwilliger Doneer

Reactie op rapport Amnesty International over situatie vluchtelingen op Curaçao

Geplaatst op 10 september 2018

Wat als je in je thuisland geen enkele toekomst meer ziet voor jou en je gezin en je besluit te vluchten naar buurland Curaçao. Je wilt daar een nieuw leven opbouwen, maar dat lukt je niet: asiel aanvragen blijkt onmogelijk. Bovendien bestaat de kans dat je in een overvol detentiecentrum wordt geplaatst alvorens te worden uitgezet.
Het overkomt vluchtelingen uit Venezuela.

Uit een rapport van Amnesty International blijkt dat tussen de 5.000 en 15.000 vluchtelingen uit Venezuela op dit moment zonder verblijfsstatus op Curaçao verblijven, waar ze geen enkele bescherming vinden. Amnesty publiceert dit rapport vandaag waarin de organisatie haar zorgen uit over de situatie op het eiland.

Wij herkennen ons in grote delen van dit rapport en zien dagelijks met eigen ogen de humanitaire noden als gevolg van het ontbreken van een eerlijke en zorgvuldige asielprocedure. We maken ons hier grote zorgen over. Een vluchteling zou nooit bang hoeven zijn om zonder een eerlijke procedure terug naar het land van herkomst te worden gestuurd.

Nu leven veel vluchtelingen op het eiland voortdurend in angst en onzekerheid. Ze moeten zelf maar uitzoeken hoe ze aan onderdak, eten en drinken of medicijnen komen en worden zo gedwongen in de illegaliteit te leven. Uitbuiting zoals gedwongen prostitutie of mensenhandel zijn een groot risico.

Verantwoordelijkheid nemen

Curaçao en het Koninkrijk der Nederlanden moeten per direct hun verantwoordelijkheid nemen. Al langere tijd uiten we onze zorgen bij alle partijen over de humanitaire situatie en ondersteunen we de mensen in nood binnen het Koninkrijk.

Met het oog op de huidige omstandigheden op Curaçao en de stijging van het aantal vluchtelingen uit de regio dat naar de Caribische eilanden komt, moet er per direct iets gebeuren om deze mensen menswaardig op te vangen.

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer