Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis levert hulpgoederen voor getroffenen brand Moria

Geplaatst op 11 september 2020

Het Rode Kruis heeft een noodhulpteam en 6.500 kilo aan hulpgoederen naar Lesbos verscheept om de getroffenen van de brand in vluchtelingenkamp Moria te helpen. De hulpgoederen, zoals dekens, water en toiletspullen, zijn vanochtend aangekomen op het eiland. Op Lesbos leven duizenden mensen momenteel zonder een dak boven het hoofd. Het Rode Kruis wil dat ze op een veilige plek worden opgevangen.

Vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos werd in de nacht van dinsdag op woensdag vrijwel volledig verwoest door verschillende branden. De bewoners waren hierdoor gedwongen om massaal het kamp te verlaten. Ruim 13.000 mensen hebben hierdoor een tekort aan voedsel, water en onderdak.

De ramp treft mensen die al onder zeer moeilijke omstandigheden leefden. “Kamp Moria was al ongeschikt voor mensen voorafgaand aan de branden. Er waren vier keer zoveel mensen als waar het kamp voor gebouwd was. Het was een extreem ongezonde situatie, waarin het niet mogelijk was om afstand te houden en het risico op corona te vermijden”, vertelt Francesco Rocca, het hoofd van het Internationale Rode Kruis, die het kamp bezocht.

Juist tijdens de coronapandemie hebben vluchtelingen en kwetsbare migranten steun nodig. Zij hebben minder goede toegang tot gezondheidszorg, hebben minder mogelijkheden om afstand te houden en hebben geen goede toegang tot water en zeep. De getroffenen van de brand moeten de humanitaire hulp kunnen krijgen die nodig is.

Evacuatie humanitaire noodzaak

Het evacueren van de vluchtelingen en migranten van de Griekse eilanden naar een veilige plek is een humanitaire noodzaak. Het Rode Kruis dringt erop aan om ook op het vasteland de opvangcapaciteit te vergroten, bijvoorbeeld met behulp van hotels en appartementen, om zo overbevolkte opvangplekken te voorkomen.

“Genoeg is genoeg”, stelt Rocca. “De tijd is gekomen om menselijkheid te tonen en deze mensen naar een gezonde, veilige en humane plek te verplaatsen. Er zijn 4.000 kinderen in Moria en geen enkel kind zou dit moeten doormaken.”

Volgens Rocca  is het evacueren van migranten van het Griekse eiland een humanitaire noodzaak en gebruiken staten vluchtelingen en migranten te vaak als onderdeel van een immoreel politiek spel. “Dit is een Europese crisis. Mensen simpelweg op één plek vasthouden is geen oplossing. EU-lidstaten moeten nu meer dan ooit solidair zijn met Griekenland en met de mensen op Lesbos. Lidstaten moeten zorgen dat migranten snel toegang krijgen tot bescherming en eerlijke asielprocedures; dit betekent ook dat ze niet meewerken aan onrechtmatige uitzettingen.”

Meer hulp onderweg

We verwachten dat meer hulpgoederen nodig zijn op Lesbos om iedereen op een goede manier te helpen. Meer mobiele klinieken, toiletspullen en kookgerei zijn nodig om voor de duizenden mensen te zorgen.

Dr. Antonios Avgerinos, het hoofd van het Griekse Rode Kruis, vertelt dat meer hulp onderweg is, onder andere in de vorm van een mobiele kliniek. Binnenkort zullen meer zorgmedewerkers richting het eiland gestuurd worden. “We staan klaar om meer hulp te sturen en staan in contact met de lokale autoriteiten en het ministerie van Migratie en Asiel om hulp te verlenen bij korte- en langetermijnbehoeften.”

De hulpverleners van het Rode Kruis op Lesbos zijn getraind in eerste hulp, psychosociale zorg en het herstellen van contact tussen familieleden. Het Rode Kruis helpt ook in kampen op het vasteland van Griekenland met mobiele klinieken, centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en een hulplijn voor migranten.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?