Word vrijwilliger Doneer

Twee upgrades voor je sociale leven in coronatijd

Geplaatst op 18 april 2021

Je studiegenoten bestaan alleen als een lijstje onbekende namen op een callsheet, je mocht één gast uitnodigen op je verjaardag en je familie woont in een beeldscherm: de lockdown is niet bepaald een fantastische tijd voor ons sociale leven. Logisch dat je je af en toe rot voelt, want mensen zijn nu eenmaal sociale dieren, vertelt Rode Kruis-psycholoog Madelon Bronner. Hoe leg je toch contact? Twee oefeningen om je sociale leven te upgraden in coronatijd.

1. Leer nieuwe mensen kennen

Corona of niet: nieuwe mensen leren kennen kan best spannend zijn. Toch kan het je ook vooruit helpen: een groter netwerk kan niet alleen zorgen voor bijvoorbeeld carrièrekansen, het kan ook gewoon een leuke mentale oppepper zijn.

Probeer daarom deze week eens of je een nieuw persoon kunt leren kennen. Dat kan zowel online als offline. We hebben zeven manieren op een rij gezet waarop je dat kunt aanpakken.

Twee vrouwen praten met elkaar op een schommel

2. Versterk je band met de mensen om je heen

Online kun je duizenden vrienden hebben en wellicht ken je in het echte leven ook veel mensen. Maar hoeveel mensen je kent, zegt eigenlijk niet zoveel over hoe goed je met anderen in verbinding staat. Durf jij te praten over hoe het écht gaat, of gaat het vooral over koetjes en kalfjes?

Praten over gevoel helpt om beter in je vel te zitten. Bovendien versterk je met die gesprekken je band met de mensen om je heen.

Ga deze week eens een diepgaand gesprek aan met iemand die je kent.  Je kunt het bijvoorbeeld hebben over jezelf: misschien worstel je met een lastige kwestie of voel je je vaak somber. Madelon: “Durf je kwetsbaar op te stellen. Dit geeft ook de ander de mogelijkheid om iets persoonlijks te vertellen.”

Je kunt het gesprek ook juist richten op de ander: hoe gaat het écht met jouw zus, vriend of collega? Probeer daarbij actief te luisteren en geen mening, oordeel of advies te geven. Je kunt bij deze oefening gebruikmaken van onze tips om een goed gesprek te voeren over gevoel.

Twee jongens zijn in gesprek aan de rand van het water

Meer lekker-in-je-vel-tips

De coronatijd kan best pittig zijn. Extra belangrijk dus om niet alleen op je fysieke, maar ook op je mentale gezondheid te letten. Lees de tips van onze psychologen en volg ons op Instagram!

Meest recente berichten