Ze wonen over de hele wereld, sommige zijn lang, anderen klein, hebben kort of juist lang haar. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze komen in actie voor mensen in nood. Zestien miljoen mensen wereldwijd, zetten zich belangeloos en vrijwillig in. Tijdens overstromingen, conflict, met een luisterend oor of juist door hun gemeenschap weerbaar te maken voor natuurgeweld. Zij zijn de fundatie van het Rode Kruis, maar wie zijn deze mensen? Wij stellen ze voor!
Als vrijwilliger voel ik me niet anders
Dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen: dat wil Martin uitdragen. Hij woont in Zuid-Soedan, een land dat al zolang als het onafhankelijk is veel geweld en conflict kent. Veel mensen zijn hierdoor blijvend lichamelijk beperkt, maar dat dit niet betekent dat je niks meer kan bewijst Martin. In zijn rolstoel gaat hij langs de huizen in zijn dorp om met mensen te spreken die ook gehandicapt zijn. Hij is vastberaden om de stereotypes rondom mensen met een handicap te doorbreken en te zorgen dat zij de juiste hulp en aandacht krijgen.
“Mijn droom is om mensen met een beperking te helpen. Ik heb zelf een beperking en hier in Zuid-Soedan worden we niet serieus genomen en raken veel mensen met een handicap in een isolement. Vaak krijgen deze mensen hierdoor niet de hulp die ze nodig hebben. Ze kunnen niet werken, en vaak hebben ze niet eens een rolstoel. Kinderen met een beperking worden soms zelfs opgesloten. Door met de mensen te praten merk ik dat ik de gedachten van mensen over iemand met een beperking verander. Ik open het gesprek en zorg voor aandacht voor deze groep in de gemeenschap. Dit is waarom ik vrijwilliger ben. Als vrijwilliger bij het Rode Kruis voel ik me niet niet anders. We zijn één.”
In actie midden in de Indische Oceaan
Dat onze vrijwilligers echt óveral in actie komen laat Istifada zien. Ze woont op Comoren, een eilanden-groep in de Indische Oceaan voor de kust van Mozambique. In februari 2024 werd de eilanden-groep getroffen door een cholera-epidemie. Ruim tienduizend mensen werden geraakt door deze infectieziekte, waarbij je zonder hulp binnen enkele uren kan overlijden.
Istifada kwam vlak na de uitbraak als vrijwilliger in actie om haar buurt te informeren over hoe je je kan beschermen voor cholera. Door op scholen te vertellen over de ziekte, en uit te leggen hoe de ziekte zich verspreidt en hoe je je ervoor kan beschermen zorgt ze ervoor dat de gemeenschap weerbaarder is voor cholera.
Jerrol versus Beryl
In juli raasde orkaan Beryl over het Caribisch gebied. Ook de eilanden Grenada en Saint Vincent en de Grenadines werden hard geraakt. Vrijwilligers, die vaak ook zelf in het getroffen gebied wonen, kwamen gelijk in actie. Zo ook Jerrol. Hij hielp met het uitdelen van noodpakketten aan mensen die alles kwijt waren geraakt.
Niet alleen ver weg, maar ook dichtbij komen vrijwilligers elke dag in actie voor mensen in nood. Zo staan ze op verschillende evenementen bij een EHBO-post, maar zorgen ook voor een luisterend oor in vluchtelingenopvangcentra in Nederland.
Samen zorgen we dat mensen in nood geholpen, gezien en gehoord worden.
Red met een pakket
Een klap. Een stilte. En dan: alles kwijt. Miljoenen mensen worden ieder jaar slachtoffer van een natuurramp, gewapend conflict of andere humanitaire ramp. Wil jij net als Martin, Istifada en Jerrol iemand in nood helpen? Geef een steuntje in de rug met basislevensbehoeften, zoals een tandenborstel, zeep en maandverband. Jouw maandelijkse steun stopt automatisch na 6 maanden.