Word vrijwilliger Doneer

Vijf feiten en fabels over wespen

Geplaatst op 24 juli 2021

De wesp is niet bepaald de populairste uit het dierenrijk. Iedereen heeft wel zijn manier om het beestje te vermijden of bestrijden in de warme zomermaanden. Maar wat werkt nu echt? Vijf feiten en fabels op een rij.

1. Een wespensteek kun je het beste uitzuigen

Dit is een fabel. “Je kunt het wespengif er niet uitzuigen, het is allang opgenomen in het bindweefsel en de zenuwen zijn al geactiveerd”, legt EHBO-richtlijnenspecialist Cees van Romburgh uit. “Het enige wat je bereikt, is dat je de huid rondom de steek kapot maakt. Dit zorgt ervoor dat het gif zich misschien nog verder kan verspreiden en je eerder kans krijgt op ontstekingen. Een ijsblokje of coldpack werkt beter. Na een paar uur is de pijn echt weg.”

2. Als je een wesp lang genoeg dreigend aankijkt, steekt hij niet

Fabel. Hoewel hier nooit echt onderzoek naar gedaan is, lijkt het onwaarschijnlijk dat je een wesp zou kunnen wegstaren… Wespen kunnen namelijk helemaal niet goed zien. Ze nemen alleen vage kleurvlakken en ultraviolet licht waar. Maar de beestjes kunnen geen ogen onderscheiden en zullen van jouw ‘dodelijke’ blik dus niets merken.

3. Een wesp gaat dood als hij steekt

Ook dit is niet waar. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt.  De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.

Ben je gestoken en blijft er een angel achter? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken. Verwijder de angel met de achterkant van een bot mes of een pasje en koel de plek.

4. Een wespensteek kan dodelijk zijn

Helaas, dit is een feit. Dit geldt met name bij een steek in de mond of keel. Een wespensteek veroorzaakt een zwelling, en dit kan je luchtwegen afsluiten. Dit kan dodelijk zijn. Bel bij een steek in de mond of keel daarom altijd meteen 1-1-2. Doe dit ook wanneer iemand na een steek last heeft van benauwdheid of een allergische reactie.

5. Wespen komen vooral af op zoetigheid

Dit is afhankelijk van de zomerperiode. Wespen leven niet alleen op suikers, maar ook op eiwitten. Die eiwitten halen ze vooral uit vlees. Wespen jagen normaal gesproken op vlees van teken of insecten, zoals vliegen en muggen. Maar als er een lekker rauw stukje vlees klaarligt voor op de barbecue, dan is dat voor een wesp natuurlijk een hele mooie kans. Toch iets om over na te denken als je de volgende keer de frisdrank naar binnen brengt, maar de hamburgers laat staan.

Suikers halen wespen in het begin van de zomer uit het nest. Aan het einde van de zomer moeten de wespen buiten het nest op zoek en komen ze af op alles wat zoet ruikt. Rijpe vruchten, bloeiende bloemen én mensen die buiten eten en drinken. Ook parfum trekt ze aan, dus je kunt je luchtje beter in het flesje houden als je veel wespen in je buurt hebt.

Gestoken door een wesp?

Lees wat je moet doen na een wespensteek of bekijk de video.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?