Vijf feiten en fabels over wespen
De wesp. Iedereen heeft wel zijn manier om het beestje te vermijden of bestrijden in de zomermaanden. Maar wat werkt nou echt? Wij hebben een aantal tips en tricks op een rijtje gezet en voor je gecheckt. Is het een fabel of feit?
1. Wespen komen vooral af op zoetigheid
Dit is afhankelijk van de zomerperiode. Wespen leven niet alleen op suikers, maar ook op eiwitten. Aan het begin van de zomer kunnen ze de suikers uit hun nest halen bij de larven. De eiwitten halen ze vooral uit… vlees. Wespen jagen normaal gesproken op vlees van insecten als teken, vliegen en muggen. Maar als er een lekker rauw stukje vlees klaarligt voor op de barbecue, dan is dat voor een wesp natuurlijk een hele mooie kans. Toch iets om over na te denken als je de volgende keer de frisdrank naar binnen brengt, maar de hamburgers laat staan.
Aan het einde van de zomer moeten de wespen buiten het nest op zoek naar suikers. Dan komen ze af op alles wat zoet ruikt. Rijpe vruchten, bloeiende bloemen én mensen die buiten hun eten en drinken nuttigen. Ook parfum trekt ze aan, dus je kunt je luchtje beter in het flesje houden als je veel wespen in je buurt hebt.
2. Een wespensteek kun je het beste uitzuigen
Fabel. “Je kunt het wespengif er niet uitzuigen, het is allang opgenomen in het bindweefsel en de zenuwen zijn al geactiveerd”, legt EHBO-richtlijnenspecialist Cees van Romburgh uit. “Het enige dat je bewerkstelligt, is dat je de huid rondom de steek kapot maakt. Dit zorgt ervoor dat het gif zich misschien nog verder kan verspreiden en je eerder kans krijgt op ontstekingen. Een ijsblokje of coldpack is meer effectief. Na een paar uur is de pijn echt weg.”
3. Als je een wesp lang genoeg dreigend aankijkt, steekt hij niet
Fabel. Hoewel hier nooit echt onderzoek naar gedaan is, lijkt het onwaarschijnlijk dat je een wesp zou kunnen wegstaren… Wespen kunnen namelijk helemaal niet goed zien. Ze nemen alleen vage kleurvlakken en ultravioletlicht waar. Maar de beestjes kunnen geen ogen onderscheiden en zullen van jouw ‘dodelijke’ blik dus niets merken.
4. Een wesp gaat dood als hij steekt
Fabel. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achterelkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en zie je wel een angel in de huid achterblijven? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken en niet door een wesp. Verwijder een angel met de achterkant van een bot mes of een pasje en koel de plek.
5. Een wespensteek kan dodelijk zijn
Feit. Omdat een wespensteek een zwelling veroorzaakt kan dit je luchtwegen afsluiten. Bel bij een steek in de mond daarom altijd meteen 1-1-2. Zeker wanneer het slachtoffer last heeft van benauwdheid of een allergische reactie.