De omstandigheden in Syrië worden steeds slechter en daarom heeft het Rode Kruis deze week een gironummer voor het land geopend. Op social media krijgen we op zo’n moment weleens kritische vragen, want waarom zou je bijvoorbeeld doneren voor Syrië, terwijl mensen in Nederland het ook moeilijk hebben? Antwoord op vijf vragen over doneren voor Syrië.
1. Het conflict in Syrië duurt al elf jaar, waarom vraagt het Rode Kruis er nu aandacht voor?
Het klopt dat Syrië al lange tijd gebukt gaat onder geweld, maar de situatie is de laatste tijd flink verergerd. Momenteel zijn 14,6 miljoen Syriërs in humanitaire nood. Dat is niet alleen 1,2 miljoen meer dan in 2021, maar ook het hoogste aantal ooit.
De economie van Syrië is ingestort en momenteel leeft zo’n 90% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit betekent dat mensen moeten rondkomen van minder dan € 1,26 per dag, en daardoor hebben ze nauwelijks genoeg geld om eten te kopen. Verder zijn de medische voorzieningen schaars en is onlangs cholera uitgebroken in het land. Vanwege deze opstapeling van problemen vraagt het Rode Kruis nu aandacht voor de situatie.
2. Waarom zou ik doneren aan Syrië, terwijl ook in Nederland veel mensen moeite hebben met rondkomen?
Helaas zijn er inderdaad ook in Nederland mensen die hulp nodig hebben. Daarom helpt het Rode Kruis ook in Nederland. Bijvoorbeeld met voedselhulp aan mensen die moeite hebben om een maaltijd te betalen en niet bij andere instanties terecht kunnen. In totaal worden dit jaar bijna 190.000 boodschappenkaarten uitgedeeld aan mensen die dit nodig hebben (met een waarde van ruim € 2,5 miljoen).
Maar het Rode Kruis is actief in 192 landen, en daarom kunnen we tegelijkertijd ook in Syrië helpen. En dat is hard nodig. Veel mensen hebben niet genoeg geld om eten te kopen, veel medische voorzieningen zijn weggevallen, waterinstallaties zijn beschadigd en elektriciteit is schaars. De mensen in Syrië kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken.
3. Veel Syrische mensen vluchten naar Europa, dus waarom zouden we geld naar Syrië sturen?
Het klopt dat veel mensen geen andere uitweg zien dan vluchten en alles achterlaten. Zij komen overigens lang niet allemaal naar Europa. Veel Syriërs worden opgevangen in buurlanden, of op veiligere plekken in eigen land.
Al met al zijn er nog altijd veel mensen die Syrië niet verlaten hebben, en zij kunnen het hoofd nauwelijks boven water houden. Zo’n 14,6 miljoen in Syrië hebben humanitaire hulp nodig. Met de donaties kunnen we hen helpen met onder andere voedsel, water en medische hulp.
4. Heeft helpen zin op de langere termijn?
Op dit moment is veel noodhulp nodig voor de korte termijn, want we moeten in eerste instantie zorgen dat mensen op de been blijven. Daarom is het essentieel om bijvoorbeeld te zorgen voor voedsel en water.
Maar natuurlijk kijken we ook naar de lange termijn. We kunnen het conflict niet oplossen, maar we kunnen wel zorgen dat mensen een eigen inkomen kunnen verdienen. We hebben bijvoorbeeld projecten opgezet om mensen om te scholen, zodat ze aan de slag kunnen in sectoren waarin werkgelegenheid is. Ook helpen we mensen in de landbouw. Zo delen we bijvoorbeeld zwangere schapen uit, die het begin kunnen zijn van een kudde en die een gezin kunnen helpen om een inkomen te genereren. Op die manier zorgen we dat helpen ook zin heeft op de langere termijn.
5. Hoe weet ik zeker dat het geld goed terechtkomt?
Het geld dat we ophalen, gaat direct naar de Rode Kruis-vereniging in Syrië, oftewel de Syrische Rode Halve Maan. Het gaat dus niet via een overheid. De hulpverleners van de Syrische Halve Maan zijn zelf Syrisch en kennen het land dus goed. Zij weten precies waar de hulp het hardste nodig is. Zo zorgen we dat jouw donatie goed terechtkomt.
Hoe jij de inwoners van Syrië kunt helpen
De inwoners van Syrië krijgen na jaren conflict alleen maar meer ellende over zich heen. Velen van hen hebben niet genoeg geld om eten voor hun gezin te kopen. Het Rode Kruis helpt met bijvoorbeeld voedsel, water en medische hulp. Wil je ook helpen? Geef op Giro 6251 (IBAN NL58 INGB 0000 0062 51).