Word vrijwilliger Doneer

Vijf misverstanden over de eikenprocessierups

Geplaatst op 07 juli 2021

Je krijgt al jeuk als je eraan denkt: de eikenprocessierups. Het wemelt weer van de beestjes in de bomen en daarmee ook van de tips om ermee om te gaan. Maar kloppen die ook altijd? Helpt een föhn nu echt tegen de huiduitslag? En wanneer zijn de brandhaartjes onschadelijk? Vijf misvattingen over de eikenprocessierups.

1. “Föhn de bultjes en je bent van je uitslag af”

Een hete föhn op je huid zou de eiwitten in de brandhaartjes doen stollen, onschadelijk maken en de uitslag wegnemen. We horen hier positieve geluiden over. Er is echter geen gedegen onderzoek naar gedaan. Erg fijn als het voor jou effect heeft, maar wij raden föhnen af. Belangrijkste redenen: een föhn dicht op de huid kan brandwonden veroorzaken en een föhn helpt niet tegen de huiduitslag zelf.

Plak in plaats daarvan een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband vastzitten en komen zo los van de huid. Zalf met menthol, aloë vera of calendula werkt tegen de jeuk.

2. “Zolang je uit de buurt blijft van de rups is er niets aan de hand”

Helaas kunnen de brandhaartjes van de eikenprocessierups onder normale weersomstandigheden wel twintig meter verderop eindigen. Met sterkere wind kan dit soms vijftig tot honderd meter zijn. Het is dus niet zo dat je nergens last van kunt krijgen als je niet in de buurt van bomen komt.

Hou ramen en deuren gesloten wanneer je in je woning overlast krijgt. Bedek hals, armen en benen wanneer je naar een gebied gaat waar eikenprocessierupsen kunnen zijn.

3. “De eikenprocessierups vind je alleen in de eikenboom”

Jong eikenblad is het favoriete voedsel van de eikenprocessierups; hij heet natuurlijk niet voor niets ‘eikenprocessierups’. Maar de rups wordt ook weleens in een andere boom aangetroffen. Dit kan komen door harde wind of door voedseltekort bij de eikenbomen.

4. “Olie of vaseline op de huid beschermt tegen de haartjes”

Als je je huid insmeert met olie of vaseline kunnen de weerhaakjes van de brandharen zich niet hechten aan je huid. Dit klinkt als een waterdicht plan, want hierdoor kan het eiwit dat huidirritatie veroorzaakt niet in je huid trekken. Helaas is deze oplossing van korte duur. Als je de olie of vaseline eraf gaat halen, moet je toch gaan schrobben en loop je de kans dat je uren later alsnog huidirritatie krijgt. Dit overkwam bijvoorbeeld de deelnemers van de Tour de France van 1996, toen een rupsenplaag rond startplaats Den Bosch voor overlast zorgde. Vanwege de massageolie op hun huid kregen sommige wielrenners pas een uur of tien na de etappe last van huiduitslag.

5. “Door water worden de brandharen onschadelijk”

Helaas. Als een haartje van de eikenprocessierups in je zwembad belandt of door de regen wegspoelt, kan dit nog steeds een allergische reactie opwekken. Brandharen van de eikenprocessierups zijn hardnekkig en kunnen zelfs acht jaar later nog irritatie veroorzaken. Na regen kunnen de brandharen uit de bomen in de grond zakken. Als je in de buurt van een oud nest het gras maait, kunnen de oude haartjes alsnog last veroorzaken.

Tips tegen de jeuk

Heb jij ook last van de eikenprocessierups en word je gek van de jeuk? Check onze EHBO-tips!

Meer EHBO-tips