Word vrijwilliger Doneer

Vier veelgestelde vragen over de natuurbranden op Hawaï

Laatste update: 17 augustus 2023

Hawaï heeft op dit moment te maken met één van de dodelijkste natuurbranden in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Binnen enkele uren legde een vuurzee een volledige stad in as. Antwoord op vier vragen over deze noodsituatie.

1. Wat is er precies aan de hand?

Afgelopen week heeft Maui, het op één na grootste eiland van Hawaï, te maken gehad met verwoestende bosbranden. Het zijn de dodelijkste in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. Daarbij is Lahaina, een historische kuststad, door de vlammen verwoest.

Meer dan 2700 gebouwen, waaronder voornamelijk woonhuizen, zijn beschadigd of volledig in rook opgegaan. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt. De branden hebben geleid tot problemen met de elektriciteitsvoorziening en andere essentiële infrastructuur, waardoor het lastig is om contact te krijgen met getroffenen. Volgens de lokale autoriteiten zijn er al meer dan 100 mensen door de branden overleden, en naar verwachting zal dat aantal nog stijgen. Er wordt nog steeds doorgezocht naar slachtoffers onder het puin.

2. Waardoor zijn de branden ontstaan?

Een belangrijke factor is de langdurige droogte in Hawaï. Er was al een tijdlang weinig regen gevallen voordat de branden begonnen. Deze droogte wordt steeds erger en dat heeft te maken met klimaatverandering. De temperatuur is warmer dan normaal en dat zorgt ervoor dat het vuur sneller om zich heen kan grijpen.

Een andere grote oorzaak van de snelle verspreiding van de branden, is de sterke wind. Deze bijzonder droge en warme wind blaast het vuur snel van de ene plek naar de andere. Dit maakte het vuur nog gevaarlijker. Naast de natuurlijke factoren speelt ook menselijk handelen een rol. De branden woeden in droge grasvelden waar vroeger tropische bossen stonden. Droge vegetatie heeft minder vocht om het vuur tegen te houden, waardoor het zich makkelijker kan verspreiden.

3. Is de brand nu gedoofd?

Hoewel het nu wat veiliger lijkt, bestaat er nog steeds een risico op heropleving van het vuur in verschillende gebieden, zoals in Lahaina. Het Rode Kruis adviseert getroffenen daarom om pas naar huis terug te keren wanneer de overheid zegt dat het veilig is. Ook is het van belang beschadigde gebouwen te vermijden en een masker te dragen om inademing van as- en rookdeeltjes te voorkomen.

4. Hoe helpt het Rode Kruis?

Toen de branden vorige week uitbraken, zette het Rode Kruis snel meerdere opvangcentra op voor de getroffenen. Op dit moment zijn meer dan 300 ervaren hulpverleners van het Amerikaanse Rode Kruis actief op Maui en andere Hawaïaanse eilanden. Ze werken nauw samen met andere organisaties om onderdak, voedsel en emotionele steun te bieden aan degenen in nood. Sinds het begin van de branden hebben het Rode Kruis en zijn partners al meer dan 4200 overnachtingen in opvangcentra geregeld.

Op voorhand heeft het Rode Kruis noodvoorraden geplaatst op verschillende eilanden in Hawai. Hierdoor konden vrijwilligers direct hulp bieden, zoals voedsel, drinkwater, tenten en alternatieve stroomvoorziening op Maui. Bovendien zetten we ons in om familieleden die elkaar door de branden kwijt zijn geraakt, weer te herenigen.

Wanneer het veilig is om dit te doen en de zwaarst getroffen gebieden toegankelijk zijn, zullen Rode Kruis-teams helpen met het beoordelen van de schade en beginnen met het uitdelen van hulpgoederen.

Het Rode Kruis en klimaat

Overstromingen, reusachtige hagelstenen en hevige bosbranden. Je kunt er deze zomer niet omheen: het weer is extreem en komt door klimaatverandering steeds vaker voor. Het Rode Kruis helpt mensen in nood. Daarom staan we overal ter wereld klaar om mensen te helpen die slachtoffer zijn geworden van natuurrampen. Maar nog liever zorgen we dat zo’n ramp minder slachtoffers maakt. Daarom helpen we mensen in een kwetsbare positie om zich voor te bereiden op klimaatverandering en zich beter aan te passen aan de gevolgen ervan.

Meest recente berichten