Word vrijwilliger Doneer

Voedselarmoede in Nederland: antwoord op 5 veelgestelde vragen

Geplaatst op 09 april 2023

Bij voedselarmoede denk je misschien niet meteen aan Nederland. Toch maakt bijna één derde (28%) van de mensen zich weleens zorgen of er genoeg geld is voor eten. Maar wie zijn deze mensen en hoe helpt het Rode Kruis hen?  Je leest het hieronder. 

Hoe komt het dat er voedselarmoede is in Nederland?

Je hebt het zelf waarschijnlijk ook wel gemerkt: alles wordt duurder. Producten in de supermarkt zijn in prijs verdubbeld en de energierekening is torenhoog. En wat dacht je van de prijs van benzine?! Voor veel mensen in Nederland is eten inmiddels een sluitpost geworden. Dat betekent dat ze eerst andere noodzakelijke lasten betalen, zoals de huur of hypotheek. Lang niet altijd blijft er dan geld over om boodschappen te kopen.  

Maar in Nederland hoeft toch niemand écht in voedselarmoede te leven?

In Nederland hebben we – gelukkig! – instanties zoals de Voedselbank. Er zijn alleen heel veel mensen die niet in aanmerking komen voor deze reguliere hulp, bijvoorbeeld omdat ze net een paar euro te veel verdienen of omdat hun administratie niet goed op orde is.   

Om hoeveel mensen gaat het?

Vanuit het Rode Kruis richten wij ons op de groep mensen in Nederland die in verborgen voedselarmoede leeft. Dat zijn er 400.000. Deze mensen willen heel graag hulp, maar krijgen dat niet. 

Wie zijn de mensen die in voedselarmoede leven? 

Voedselarmoede komt voor in alle lagen van de bevolking. Gezinnen, alleenstaande ouders, mensen met een migratieachtergrond, ouderen en zelfs kinderen. Het Rode Kruis krijgt vanuit alle hoeken signalen binnen van mensen die in voedselnood zijn.    

Hoe helpt het Rode Kruis mensen in voedselarmoede?

De voornaamste manier waarop wij mensen in voedselarmoede helpen, is door boodschappenkaarten uit te delen. Dat doen we altijd via lokale samenwerkingspartners, die precies weten waar in hun wijk of buurt de nood het hoogst is.

De boodschappenkaarten hebben een waarde van €21 en worden iedere week uitgedeeld. Met de kaarten kunnen mensen zelf beslissen wat ze kopen. Zij weten immers zelf het beste wat ze nodig hebben. Voor een alleenstaande moeder is dat waarschijnlijk anders dan voor een oudere. 

Giro 5125 voor mensen in voedselnood

Om zoveel mogelijk mensen in voedselnood te helpen, heeft het Rode Kruis Giro 5125 geopend. Alleen met donaties kunnen we onze hulp blijven geven en verder uitbreiden. Doneren kan via onderstaande button of via IBAN NL02 INGB 0000 0051 25.

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer