Word vrijwilliger Doneer

Voor Batul (5) duurde de crisis in Jemen te lang

Geplaatst op 29 november 2017

“Ik heb heel slecht nieuws,” is het eerste wat Ahmad hoort als hij de telefoon opneemt. “Het gaat over Batul. Ze is overleden.”

Ahmad Algohbary hoort als reporter in Jemen wel vaker slecht nieuws. Vooral de laatste tijd. Maar dit nieuws komt wel heel hard aan. Die lieve Batul. Een kleuter nog. “Hoe kan dat nou?”

“Cholera,” antwoordt haar vader. “En dat terwijl ze net weer op de been was, mede dankzij jou.” Ahmad had het kleine meisje in een kliniek gezien en schrok zo van hoe uitgemergeld ze was dat hij een inzamelingsactie startte. Met succes.

Batul was zwaar ondervoed (foto: Buzzfeed / Ahmad Algobary)

Koorts en diarree

Ze was net weer thuis. Ze lachte weer en speelde weer. En nu was de cholera-bacterie haar lichaampje binnengedrongen. Ze kreeg koorts en diarree. “Ze droogde uit voor ik haar in het ziekenhuis kon krijgen,” zegt haar vader.

Ahmad slikt. “Ik kan het bijna niet geloven,” weet hij nog net uit te brengen. En dan verbreekt hij de verbinding.

Al die rampen tegelijkertijd

Batul overleed in juli dit jaar. Haar verhaal is nu actueler dan ooit. De afgelopen weken verslechterde de situatie in Jemen door een begin november ingestelde grensblokkade. Daardoor kwam er geen voedsel, water, medicatie en brandstof het land in.

Een ramp voor de bevolking van Jemen, die door een voortslepend conflict tegelijkertijd met honger, ziekte en geweld wordt geconfronteerd.

De grensblokkade is inmiddels opgeheven voor hulpgoederen en hulpverleners. Een belangrijke stap, waar we meteen gebruik van maken. Verschillende organisaties, waaronder het Rode Kruis, hebben de afgelopen dagen voorraden graan, verbanden, vaccins en insulineflacons het land in gebracht.

Alleen humanitaire hulp is niet genoeg

Tegelijkertijd kunnen we met alleen humanitaire hulp niet een land van 27 miljoen inwoners overeind houden. De commerciële import moet zo snel mogelijk worden hervat om cruciale voorraden aan te vullen.

Tot dat moment moeten we alles op alles zetten om te helpen waar we kunnen. Voor de kleine Batul komt hulp niet meer op tijd. Maar er zijn duizenden kinderen die we nog wel kunnen helpen.

Meest recente berichten