Word vrijwilliger Doneer

Vrouwen en meisjes in Afghanistan staan centraal in onze hulpverlening en kunnen niet vervangen worden

Geplaatst op 27 december 2022

Het Rode Kruis is ernstig bezorgd over de aankondiging van de Afghaanse overheid dat vrouwen in het land geen hoger onderwijs mogen volgen en niet meer voor nationale- en internationale non-gouvernementele organisaties mogen werken. Het is nog onduidelijk wat voor effect dit nieuws heeft op onze hulpverlening in Afghanistan, maar we zullen ons blijven inzetten voor hulpverlening waarin vrouwen een belangrijke rol hebben.

Het Rode Kruis dringt er bij de autoriteiten op aan om deze beslissing te heroverwegen en levensreddende hulp aan miljoenen Afghanen veilig te stellen. Een dergelijke beslissing heeft grote humanitaire gevolgen, niet alleen voor vrouwen en meisjes, maar voor de gehele Afghaanse bevolking.

Vrouwen spelen een belangrijke rol in onze hulpverlening in Afghanistan: ze ontvangen en verlenen in grote getalen hulp. Vrouwen vormen de helft van de bevolking en in veel gevallen krijgen zij zorg van andere vrouwen. Als artsen, verpleegsters, vroedvrouwen en veldwerkers werken vrouwen bijvoorbeeld in gezondheidsklinieken en in opvangcentra voor weduwen en hun kinderen. Hun inzet is cruciaal. Zij mogen en kunnen niet worden vervangen door hun mannelijke collega’s.

Als organisatie zullen we ons in blijven zetten voor genderdiversiteit, voor onze vrouwelijke collega’s en voor het voortzetten van onze hulpverlening mét vrouwelijke collega’s. Alleen zo kunnen we de meest kwetsbare gemeenschappen in het land bereiken.

Het Rode Kruis in Afghanistan

Afghanistan is een van de armste landen ter wereld en heeft al decennialang te maken met conflict en geweld. Meer dan 24 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig om aankomende winter door te komen. Het Rode Kruis helpt iedere dag duizenden mensen in Afghanistan. Zo helpt het Rode Kruis na rampen, maar biedt het ook hulpverlening in verband met honger en verleent het Rode Kruis medische hulp.  

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer