Stapels mutsjes, kilo’s luiers en honderdduizenden sokjes: Afghaanse zorginstellingen zien flink wat babyspullen voorbijkomen de afgelopen maanden. Want in 33 ziekenhuizen door het hele land kwamen sinds januari maar liefst 113.500 kindjes ter wereld. Een jaar na de machtsovername is er dus veel blij babynieuws in Afghanistan, maar een zorgeloze kraamtijd zit er voor veel moeders helaas niet in. Want hoe ga je het kindje voeden als je je nauwelijks een kop soep kunt veroorloven?
“Vroeger werkten meer dan honderd mensen in dit ziekenhuis. Eind 2021 waren we met z’n drieën.” Sharifa, een verloskundige in een kraamziekenhuis in Kabul, herinnert zich de laatste maanden van het afgelopen jaar nog goed. “We deden alles: we waren tegelijkertijd receptionist, dokter, verloskundige, specialist én beveiliger.”
Sharifa is niet de enige zorgmedewerker die dit meemaakte in Afghanistan het afgelopen jaar. Want na de machtsovername in augustus 2021 werd de financiële steun voor veel zaken in Afghanistan stopgezet. Zo ook voor de medische sector. Veel medische projecten vielen stil en de salarissen van artsen en verpleegkundigen werden maandenlang niet meer betaald.
De medische sector aan de beademing
Het Rode Kruis lanceerde daarom een project om de medische sector overeind te houden. Zo’n 33 grote ziekenhuizen in het hele land kregen financiële steun van het Rode Kruis. We zorgden dat er geld was voor medicijnen, medische spullen, voedsel, onderhoudswerkzaamheden en brandstof voor ambulances en generatoren. Ook werden de salarissen van 10.500 zorgwerkers betaald.
Op deze manier kregen ook Sharifa en haar collega’s weer hulp en kon er opnieuw veilige kraamzorg komen. Sinds januari zijn er zo’n 113.500 baby’s ter wereld gekomen in de ziekenhuizen die door het Rode Kruis worden ondersteund.
Meer dan baby’s ter wereld brengen
Dr Malalai Rahim Faizi van het Malalai-kraamziekenhuis merkt alleen dat kraamzorg niet het enige is wat haar patiënten nodig hebben. Armoede is een groot probleem onder de mensen die ze behandelt. Soms helpt ze vrouwen die zich niet eens een kopje soep kunnen veroorloven.
En dat is niet gek: Afghanistan is het afgelopen jaar in een steeds diepere economische malaise beland. Het banksysteem is bevroren, er is niet genoeg cash, er is een tekort aan banen en mensen gaan gebukt onder de gevolgen van decennia geweld. De economische sancties en het conflict in Oekraïne hebben de situatie nog erger gemaakt.
Voor veel gezinnen is eten inmiddels te duur geworden. Tussen juni 2021 en juni 2022 werd tarwebloem zo’n 68% duurder en zonnebloemolie 55%. Inmiddels heeft meer dan de helft van de Afghanen (55%) humanitaire hulp nodig. Naar schatting ervaren maar liefst 20 miljoen mensen in het land voedselonzekerheid.
Geen zorgeloze kraamtijd
Een zorgeloze kraamtijd is er voor veel moeders in Afghanistan dus helaas niet bij. Veel vaders en moeders hebben een gebrek aan inkomen en voor de bakkerijen in Kabul staan lange rijen bedelende vrouwen.
Dr Malalai Rahim Faizi van het kraamziekenhuis hoopt dan ook dat de Afghanen snel steun krijgen: “We zitten in een crisis in Afghanistan. Internationale hulp is van groot belang om deze kritieke situatie om te gaan. We hopen dan ook dat de internationale gemeenschap de gezondheidszorg geen onderdeel maakt van een politiek spel. Patiënten moeten behandeld worden. Gezondheidszorg is een humanitaire plicht.”
Wat doet het Rode Kruis in Afghanistan?
Hulpverleners van de Afghaanse Rode Maan helpen mensen in het hele land. Daarnaast is het Internationale Rode Kruis (ICRC) in het land aanwezig om mensen te ondersteunen. Dit bereikte het Internationale Rode Kruis tussen januari en juli 2022:
- Er werd hulp geboden bij de geboorte van 113.500 baby’s in ziekenhuizen die steun krijgen van het Rode Kruis.
- 2.050.694 mensen kregen een medisch consult in deze ziekenhuizen.
- Meer dan 99.400 patiënten werden geholpen in onze revalidatiecentra, bijvoorbeeld omdat ze slachtoffer waren geworden van een landmijn.
- Meer dan 73.530 mensen kregen cash hulp. Daarmee kunnen ze zelf kopen wat ze het hardst nodig hebben. Bijvoorbeeld babyspullen.
- 86.400 mensen kregen financiële hulp om hun boerenbedrijf weer op te pakken. Dit omdat veel mensen vanwege het geweld tijdelijk hun huis moesten verlaten en nu alles opnieuw moeten opstarten.
- Bijna 1,5 miljoen mensen in het land kregen betere toegang tot water.
- 10.000 gevangenen kregen maandelijks voedsel en hygiëne-items.
Blijven helpen in Afghanistan
Droogte, een aardbeving en een economische crisis: de Afghanen krijgen de ene na de andere ramp over zich heen. We blijven daarom in het land aanwezig om mensen te steunen.