Word vrijwilliger Doneer

Waarom doneren voor Haïti een goed idee is

Geplaatst op 17 augustus 2021

Help de slachtoffers van de aardbeving op Haïti? Dat komt je misschien bekend voor. Want elf jaar geleden werd Haïti ook al getroffen door een gigantische beving. Hulporganisaties kwamen toen massaal in actie. Lees wat er toen met alle donaties is gebeurd en hoe we zorgen dat jouw gift nu opnieuw goed terechtkomt.

Hoe zat het ook alweer met die eerdere actie voor Haïti?

Op 12 januari 2010 ging het op Haïti ook al goed mis. Een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter trilde door het land. Het epicentrum lag vlak bij dichtbevolkte gebieden, en steden als Port-au-Prince, Jacmel, Léogâne, Petit-Goave en Grand-Goave werden hard geraakt.

De cijfers waren duizelingwekkend. Er vielen volgens de VN ruim 222.000 doden en 300.000 gewonden. Zo’n 3 miljoen mensen werden door de aardbeving getroffen. En alsof dat nog niet genoeg was, brak een paar maanden later ook nog cholera uit in het getroffen gebied.

Hulporganisaties kwamen massaal in actie om de mensen op Haïti te helpen. Het Rode Kruis zamelde geld in en de elf samenwerkende hulporganisaties startten een Giro555-actie.

Waar is het geld toen naartoe gegaan?

De donaties zijn op verschillende manieren besteed:

Het geld dat binnenkwam via Giro555
Nederland liet de mensen op Haïti niet in de kou staan en gaf € 111 miljoen aan Giro555. De hulporganisaties gingen massaal aan de slag op het eiland en herbouwden bijvoorbeeld huizen en scholen. Op de afbeelding hieronder zie je wat er vijf jaar later zoal met de donaties gedaan is. Via deze link kun je de uitgebreide rapportage lezen.

Bestedingen van het Amerikaanse Rode Kruis
De Amerikaanse afdeling van het Rode Kruis heeft enorm veel noodhulp geleverd in de nasleep van aardbeving. Niet alleen direct na de beving, maar ook in de jaren erna.

Op internet gaat een hardnekkig gerucht de ronde dat het Rode Kruis van dat noodhulpgeld maar zes huizen zou hebben gebouwd. Dit klopt niet. Het Amerikaanse Rode Kruis heeft ooit een proefproject gedaan met zes huizen, en heeft vervolgens voor een andere aanpak gekozen. De organisatie heeft op die manier volop onderdak geboden: in 2015 waren zo al meer dan 132.000 mensen ondergebracht.

En daar bleef het niet bij: ook de rest van het hulpgeld is bij de bevolking terechtgekomen. Het werd besteed aan onder andere voedsel, water, medische hulp, noodonderdak en het tegengaan van de cholera-uitbraak. Ook investeerde de Amerikaanse afdeling volop in langetermijnprojecten op het eiland. Denk aan investeringen in infrastructuur, watervoorziening en gezondheidszorg. Je kunt hier precies lezen hoe het geld is besteed.

Waarom is nu opnieuw hulp nodig in Haïti?

Afgelopen zaterdag was het opnieuw raak: Haïti schudde op zijn grondvesten door een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Volgens de laatste cijfers zijn zo’n 800.000 mensen getroffen door het natuurgeweld. Er zijn 6.975 gewonden en zeker 1.417 mensen hebben het niet overleefd.

De zorg op het eiland kan alle gewonden nauwelijks aan. Veel mensen zijn alles kwijt en hebben geen plek om te schuilen. Sommige mensen die hun leven opnieuw hadden opgebouwd na de aardbeving in 2010, moeten nu opnieuw beginnen.

Het Rode Kruis zamelt opnieuw geld in via Giro 5125, waar gaat dat naartoe?

Net als bij de vorige aardbeving zullen we de Haïtianen vooral helpen met noodhulp. We zijn volop bezig met het zoeken naar vermisten en zorgen voor:

  • Medische hulp en vervoer naar ziekenhuizen
  • Voedsel
  • Onderdak
  • Water- en hygiënevoorzieningen, zoals waterfilters en hygiënekits
  • Hulp bij voorbereiding op nieuwe rampen

Is Haïti niet gewoon een bodemloze put?

Deze vraag krijgen we regelmatig. Dat Haïti meerdere keren is getroffen door een heftige natuurramp, wil niet zeggen dat helpen geen zin heeft. In tegendeel: het betekent dat de Haïtianen juist onze hulp nodig hebben. Sommige mensen die alles nét weer een beetje op de rit hadden, zijn nu opnieuw alles kwijt.

De hulp van elf jaar geleden is niet voor niets geweest. Haïti was nu beter voorbereid op een ramp dankzij alle hulpactiviteiten. Ook was de laatste aardbeving in een minder stedelijk gebied, waardoor er minder slachtoffers zijn gevallen.

Toch is hulp wel hard nodig. Haïti is een van de armste landen ter wereld. Daardoor is het voor mensen extra moeilijk om de draad weer op te pakken. Hoe ga je je huis opbouwen als je nauwelijks genoeg geld hebt om te eten? De Haïtianen hebben hulp nodig om deze nieuwe ramp te boven te komen.

Jouw donatie telt

Voedsel, water, medische zorg: op Haïti is nu alles nodig. Dus jouw donatie telt. Help ons om de Haïtianen te helpen en doneer op Giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25).

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?