Word vrijwilliger Doneer

Waarom hitte een hot topic moet worden

Geplaatst op 01 juni 2024

We moeten het hebben over hitte. Deze stille killer behoort namelijk tot één van de dodelijkste natuurrampen wereldwijd. Overal ter wereld worden hitterecords verbroken en de opwarming van de aarde zorgt ervoor dat het alleen maar heter wordt. Op Heat Action Day roepen Rode Kruis-verenigingen wereldwijd op tot aandacht voor dit groeiende probleem. 

Sinds april kampen verschillende delen van de wereld met extreme hitte. In New Delhi, de hoofdstad van India, is het momenteel zelfs 52°C. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in het land. In India, maar ook in andere landen zoals Thailand, heeft de hitte al tientallen levens geëist. En in Mexico vielen zelfs brulapen dood uit de bomen vanwege de extreme temperaturen. 

Nieuw onderzoek 

Recent onderzoek, waar ook het Rode Kruis Klimaatcentrum aan meewerkte, toont aan dat bijna de gehele wereldbevolking vorig jaar te maken had met 26 extra extreem hete dagen die er zonder klimaatverandering niet zouden zijn geweest. Vorig jaar was al het warmste jaar ooit, en naarmate de wereld verder opwarmt, kunnen we nog meer van deze extreme dagen verwachten met temperaturen boven de 32°C. 

Gevaarlijk 

Je denkt misschien: ‘lekker warm’. Maar de gevolgen van extreme hitte zijn zorgwekkend en worden vaak onderschat. Ze vormen een serieus gezondheidsrisico en kunnen zelfs fataal zijn, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen, mensen met een handicap en zwangere vrouwen. In de zomer van 2022 stierven alleen al in Europa 61.000 mensen aan de gevolgen van extreme hitte. Zo behoren hittegolven tot de dodelijkste natuurrampen. 

hitte India
In India helpen Rode Kruis-hulpverleners mensen om te gaan met extreme hitte.

Oudere mensen zijn bijzonder kwetsbaar voor hitte omdat hun organen minder goed werken, hun dorstprikkel is afgenomen en de zweetproductie afneemt. Dat maakt de kans op een levensgevaarlijke hitteberoerte groter. Daarnaast zijn mensen die buiten werken, zoals landarbeiders, bouwvakkers en wegwerkers, ook extra kwetsbaar bij hitte.  

Hitte-eiland 

Met name steden zijn kwetsbaar voor hitte. Dat komt door het zogenaamde hitte-eilandeffect. Beton en asfalt houden warmte vast, waardoor onze huizen moeilijk kunnen afkoelen en het in steden nóg warmer wordt. Het gebrek aan groene en koele plekken vergroot dit risico. Vaak zijn de armste wijken ook de warmste wijken. Want in die wijken is relatief weinig groen.

Het Rode Kruis en hitte 

Kortom: hitte is gevaarlijk, en zal blijven toenemen in de toekomst. We zullen ons dus moeten aanpassen. Gelukkig kunnen we de impact van hitte verminderen met simpele acties en hitteplannen. Dat doet het Rode Kruis over de hele wereld. In Bangladesh werden bijvoorbeeld waarschuwingsberichten verspreid en koelingstations opgezet om mensen te helpen af te koelen. 

In Nederland werken we aan lokale hitteplannen en informeren we mensen over de gevaren van hitte en hoe ze zich kunnen beschermen. Door het delen van informatie, zoals een draaischijf waarmee mensen kunnen bijhouden hoeveel water ze hebben gedronken, helpen we met bewustwording. Ook werkt het Rode Kruis aan projecten om de impact van klimaat-gerelateerde natuurrampen te verminderen. 

heat action day
Op Heat Action Day vragen Rode Kruis-verenigingen wereldwijd via kunst aandacht voor extreme hitte – Jodhpur, India.

Heat Action Day 

Tijdens Heat Action Day (2 juni 2024) vestigen Rode Kruis-verenigingen wereldwijd de aandacht op de dreiging van extreme hitte én wat er gedaan moet worden om deze te verminderen. Op deze dag organiseren we op verschillende plekken in de wereld evenementen, met dit jaar ‘kunst’ als thema. 

Wil je meer weten over Klimaat?