Word vrijwilliger Doneer

Wanneer thuis geen thuis meer kan zijn

Geplaatst op 18 januari 2024

Wat is de betekenis van ‘thuis’? En wat betekent thuis voor jou? Heb je hier weleens bij stilgestaan? Stel je voor dat de plek waar je woont niet langer dat thuisgevoel geeft. Wanneer je moet vluchten uit je geboorteland en een dak boven je hoofd niet meer vanzelfsprekend is, krijgt ‘thuis’ een andere betekenis. Saad, Nour en Olga leven op dit moment in een opvanglocatie in Nederland waar het Rode Kruis actief is in de hulpverlening. Ook Jasminka heeft in het verleden steun ontvangen van het Rode Kruis tijdens haar vlucht naar Nederland. Ontdek wat ’thuis’ betekent voor Saad, Jasminka, Nour en Olga.

Passie voor koken

SAAD WOONT 1,5 JAAR IN NEDERLAND

“Thuis is de plek waar ik me vrij voel en waar ik mezelf kan zijn. Het feit dat ik een gesprek met mijn vrienden kan voeren, is voor mij een voorbeeld van vrijheid. Die vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend. Anderhalf jaar geleden vluchtte ik uit Syrië. Ik moest mijn familie en de boerderij van mijn vader gedwongen achterlaten. 

Mijn grote passie is koken. Sinds een aantal maanden kook ik in een restaurant in Amsterdam als ‘Chef de Partie’, een gespecialiseerde kok. Daar mag ik samenwerken met een vriend, dat vind ik ontzettend waardevol. Mijn focus is gericht op de toekomst. Familie en werk zijn voor mij het allerbelangrijkste in het leven. Ik wil blijven werken als kok en mijn droom waarmaken: het hebben van een eigen restaurant. Wellicht een Franse. De Franse keuken is namelijk mijn favoriet. Vroeger heb ik in Libanon twee jaar met een Franse kok gewerkt. Die ervaring was geweldig.”

mijn thuis

Troostende ogen vol liefde

JASMINKA WOONT 28 JAAR IN NEDERLAND

“Ik ben gezegend met twee nationaliteiten: Bosnisch en Nederlands. Oorspronkelijk kom ik uit Bosnië en in Nederland woon en werk ik al meer dan twintig jaar. Voor mij is de essentie van ’thuis’ daar waar mijn moeder is. Ze woont in Bosnië. Als ik me niet goed voel, dan bel ik haar. Ik hoef haar alleen maar aan te kijken en ze weet genoeg. Haar ogen troosten me, bemoedigen en stralen liefde uit. 

Nederland is het land waar ik vrij ben. Waar ik mezelf kan zijn. Op kleine momenten, zoals in de trein, kan ik me ineens realiseren dat ik vrij ben. Dat zal ik nooit voor lief nemen, omdat ik de andere kant ook heb gekend. Toen het conflict in Bosnië uitbrak, heb ik moeten vluchten voor mijn leven. Dat is een deel van mij en dat heb ik na jaren eindelijk kunnen accepteren. De weg ernaartoe was niet makkelijk. Dus nu leef ik niet alleen in een land van vrijheid, maar ben ik ook bevrijd van de last van mijn trauma’s. Dat gevoel van bevrijding, neemt niemand me meer af.”

Home sweet home

NOUR WOONT ÉÉN JAAR EN DRIE MAANDEN IN NEDERLAND

“Voor mij betekent veiligheid de plek waar ik me welkom voel en mezelf kan zijn. Acceptatie. Die plek vind ik in het atelier in Amsterdam waar ik werk, maar ook in de opvanglocatie. De opvanglocatie vormt een hechte gemeenschap.

Momenteel werk ik als kledingmaker, samen met designer Fares. Hij leert me de details van het vakmanschap. Achter de naaimachine kom ik tot leven. Kleding maken en ontwerpen is echt mijn passie. Binnenkort ga ik trouwen en Fares gaat me helpen om mijn eigen pak te maken. Vroeger droomde ik ervan om mijn eigen kledingmerk te hebben. Maar na alles wat ik heb meegemaakt, heb ik geleerd wat er echt toe doet. Nu is het meest belangrijke in mijn leven mijn verloofde en familie. Ik droom nu van een eigen huis en een grote familie. Home sweet home.”

Klanken van thuis

OLGA WOONT 1 JAAR IN NEDERLAND

“Ik ben samen met mijn dochter gevlucht uit Oekraïne, vanwege de onveilige situatie daar. Hier in Nederland voel ik me veilig en hoef ik niet in constante angst te leven. Tegelijkertijd ben ik ook alleen. Ik ken niemand in dit land en soms denk ik: wat als er iets met me gebeurt? Wie zorgt er dan voor mijn dochter? Ik heb niemand om op terug te vallen, dat baart me veel zorgen.

In ons huis in Oekraïne hebben we een piano. Mijn dochter houdt van piano spelen. Om haar huis een beetje naar Nederland te halen, heb ik hier ook een piano gekocht. Als ik haar zie spelen, dan denk ik aan thuis. Het is een heel klein stukje Oekraïne hier in Nederland. Ik kan niet wachten tot we weer terug naar Oekraïne kunnen, en ik haar daar thuis kan zien spelen.”

Mijn thuis

Er zijn helaas heel veel mensen die hun huis en haard noodgedwongen moeten verlaten. Maar thuis is meer dan vier muren. Voor Saad, Jasminka, Nour en Olga betekent thuis een gevoel van veiligheid, acceptatie, vrijheid of samenzijn.

Meest recente berichten

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer
Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer