Word vrijwilliger Doneer

Paddenstoelen plukken? Doe maar niet

Geplaatst op 22 september 2017

27 augustus 2017. Een Duitse vader en zijn drie kinderen plukken paddenstoelen in het bos. Door de natte zomer staat het nu al vol met de meest geweldige exemplaren. Hee, is dat niet een grote champignon? Enkele uren later vechten de man en zijn drie kinderen voor hun leven in een ziekenhuis.

Hoed des doods

Het gezin had geen idee dat het te maken had met één van de giftigste paddenstoelen ter wereld: de groene knolamaniet. Het gif leidt tot leverfalen, wat in de ergste gevallen resulteert in de dood. In het Engels wordt deze paddenstoel met recht ‘cap of death’ genoemd.

Wat gebeurt er met je?

Eet je een giftige paddenstoel? Dan merk je dat waarschijnlijk al binnen enkele uren. Je krijgt maagkrampen, diarree, wordt misselijk en moet overgeven.

Soms word je pas na enkele dagen ziek, maar als dat gebeurt, zijn je symptomen extremer. Je hebt stekende hoofdpijn, gaat zweten, begint enorm te tranen of maakt overtollig speeksel aan. In de ergste gevallen krijg je het benauwd, begin je te hallucineren of word je euforisch.

Beter voorkomen dan genezen

Paddenstoelen plukken mag dan heel leuk klinken, eigenlijk is het best gevaarlijk. Veel giftige paddenstoelen lijken erg op eetbare varianten dus een fout is zo gemaakt. Neem het zekere voor het onzekere en laat de paddenstoelen waar ze horen: in het bos.

Meest recente berichten