Na de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië op 6 februari dit jaar, kwam Nederland in actie om geld op te halen voor de slachtoffers van de ramp. Via Giro555, het samenwerkingsverband van hulporganisaties in Nederland, kwam tot nu toe bijna 125 miljoen euro binnen. Het Rode Kruis kon zo al vele duizenden mensen helpen.
Het Rode Kruis is actief in zowel Syrië als Turkije. Daar werken we samen met de Syrische- en Turkse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet. Er is veel geld nodig om de miljoenen mensen in beide landen te helpen, omdat zovelen hun huis zijn kwijtgeraakt. Hieronder leggen we uit wat het Rode Kruis deed met geld van Giro555 in de eerste zes maanden na de ramp en wat wij de komende tijd doen.
Snel in actie
De belangrijkste dingen die meteen nodig zijn na een ramp, zijn voedsel, eten en onderkomens. In Turkije konden we ruim 6.500 mensen direct helpen aan een onderkomen door geld van Giro555. Bijna 12.000 mensen kregen spullen die voorzien in de basislevensbehoeften en ruim 28.000 mensen konden dagelijks eten dankzij alle donaties.
Ook in Syrië kwam het Rode Kruis snel in actie, door 3.000 voedselpakketten uit te delen. Van zo’n voedselpakket kan een gemiddeld huishouden van vijf personen een maand lang eten. Dat betekent dat maar liefst 15.000 mensen een maand lang te eten hadden. Schoon water is daarnaast prioriteit in onze hulpverlening. Om de kans op ziekten te verkleinen en te zorgen dat mensen schoon (drink)water hebben, herstellen we bijvoorbeeld kapotte watersystemen en delen we water uit.
Hulpverleners reikten in Syrië 14.600 hygiënepakketten uit. Daarin zitten benodigdheden om jezelf schoon te houden. Giro555-geld droeg daarnaast bij aan medische hulp voor getroffenen van de ramp. Die hulp is erg belangrijk, omdat het land kampt met grote tekorten, ook in de ziekenhuizen. Hulpverleners van het Rode Kruis bieden daarom op grote schaal medische hulp.
Voorbereiden op koude tijden
Nu de zomer voorbij is, wordt het steeds kouder in beide landen. Dit vraagt om een verschuiving in onze hulpverlening waarbij we de focus verleggen naar de lange termijn. In Turkije raakten zeker drie miljoen mensen hun woning kwijt door de aardbeving, waardoor velen van hen nog leven in (zelfgemaakte) onderkomens en tenten. Zij moeten de hulp krijgen die nodig is om veilig de winter door te komen.
Tegelijkertijd verhuizen mensen langzaamaan naar containerwoningen en andere meer permanente onderkomens. Dit betekent dat mensen zelfstandiger kunnen leven. Het Rode Kruis speelt daarop in door hen geen maaltijden meer te geven, maar vouchers of geld, zodat zij zelf kunnen kopen wat zij nodig hebben. In Syrië doen vrijwilligers van het Rode Kruis wat ze kunnen om mensen de winter door te helpen. Bijvoorbeeld door hen goed voor te bereiden, te kijken naar lange termijnoplossingen en door financiële ondersteuning te bieden.
Hulp op maat
Voor de komende tijd heeft het Rode Kruis als doel veel in te zetten op onderkomens, financiële ondersteuning en basislevensbehoeften, inclusief voedsel. Afhankelijk van de situatie waarin iemand zich bevindt, kunnen we zo hulp op maat bieden. Want ook het komende jaar blijft het Rode Kruis de getroffenen van de aardbeving in Turkije en Syrië helpen, mede dankzij de donaties aan Giro555.