Word vrijwilliger Doneer

We mogen Afghanistan niet vergeten: zes maanden na de verwoestende aardbevingen 

Geplaatst op 10 april 2024

Na de verwoestende aardbevingen in oktober moesten duizenden Afghanen deze winter wonen in tenten, zelf gegraven kuilen of zelfs in de open lucht. En dit met temperaturen van soms wel -25 graden Celsius. Na deze strenge periode van kou kunnen hulpverleners van de Afghaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis is Afghanistan heet, nu eindelijk aan de slag met de wederopbouw. Maar daarbij is hulp nog hard nodig.

Zes maanden geleden werd Afghanistan getroffen door een reeks hevige aardbevingen. In de provincie Herat zijn hele dorpen met de grond gelijkgemaakt en er vielen duizenden doden en gewonden. Honderden mensen zaten vast onder het puin, waardoor er dringende zoek- en reddingsoperaties nodig waren.

Voedselpakketten en cashhulp 

Hulpverleners van de Afghaanse Rode Halve Maan waren na de aardbeving snel ter plaatse en zorgden voor eerste essentiële- en medische hulp. Zo zijn er tenten gebouwd en dekens en voedselpakketten uitgedeeld. Ook kregen families cashhulp, zodat ze zelf kunnen kopen wat zij het hardste nodig hebben en tegelijkertijd de lokale economie ondersteunen. 

Rode Kruis hulpverlener biedt cashhulp aan getroffenen van de aardbevingen in Afghanistan in oktober 2023.
Hulpverleners ondersteunen de door de aardbeving getroffen mensen in Afghanistan met essentiële hulp.

Kindvriendelijke plekken

Daarnaast geven de hulpverleners van de Afghaanse Rode Halve Maan veel aandacht aan de kinderen die getroffen zijn door de aardbevingen. Veel kinderen zijn namelijk hun ouders kwijtgeraakt en kunnen niet naar school. De vrijwilligers creëren een veilige basis voor de kinderen. Zo zorgen ze voor dagelijkse activiteiten, zoals het spelen van spelletjes, samen tekenen en het geven van lessen. Ook dansen ze samen met de kinderen en wordt er met elkaar gelachen. Met deze kindvriendelijke plekken zijn al zo’n vierduizend kinderen bereikt, waar zij plezier en warmte vinden bij de vrijwilligers.

Rode Kruis-hulpverleners dansen met Afghaanse kinderen
Rode Kruis-hulpverleners dansen met kinderen in Herat, Afghanistan.

Ernstige humanitaire crisis

Na jaren van conflict, ernstige droogte, overstromingen, economische crisis en nu de aardbevingen, proberen de mensen in Afghanistan op te krabbelen. Derk Segaar, hoofd Internationale hulp van het Rode Kruis vertelt: “We mogen Afghanistan niet vergeten. De aardbevingen vorig jaar waren opnieuw een tragedie voor een land dat kampt met een van de ernstigste humanitaire crises ter wereld.”

Ruim 85 procent van de bevolking in Afghanistan leeft onder de armoedegrens en daarom is er veel behoefte aan hulp. Om de Afghanen de aankomende jaren te kunnen blijven helpen is nog 70 miljoen euro nodig.  

Help mee 

Hulp in Afghanistan blijft hard nodig: help ons om hen te helpen herbouwen. Een donatie doen voor de mensen kan via rekeningnummer NL33INGB0000000881, onder vermelding van ‘Aardbeving Afghanistan’, of via de knop hieronder.  

Meer over onze hulpverlening bij aardbevingen