Word vrijwilliger Doneer

Helft Nederlanders durft ander niet te helpen door gebrek aan EHBO-kennis

Geplaatst op 03 december 2020

Ruim de helft van de Nederlanders die aangeven een ander niet te helpen tijdens een ongeval, zegt dat dit komt omdat ze bang zijn het verkeerde te doen. De angst om niet het juiste te doen is zelfs groter dan de angst voor corona. Eén op de drie helpt niet omdat ze besmetting willen voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van het Rode Kruis. Met name bij reanimatie zouden relatief weinig mensen te hulp schieten. Vooral jongeren geven aan niet te durven reanimeren. “Het gebrek aan EHBO-kennis is letterlijk levensgevaarlijk. We moeten en kunnen dit doorbreken. Er is nu nog geen natuurlijk moment waarop deze kennis standaard wordt aangeleerd. Door EHBO-training op school in te voeren krijgt iedereen het mee,” aldus Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Rode Kruis. 

Mensen zonder EHBO-kennis durven minder goed te helpen. Zo zou slechts 35% van de mensen zonder EHBO-diploma een AED gebruiken. Onder mensen met een EHBO-diploma is dit ruim acht op de tien. In totaal zou minder dan de helft van de ondervraagden iemand reanimeren als dit nodig is. Onder jongeren is dit zelfs maar 25%. Ook hier zit er een groot verschil tussen mensen met en zonder EHBO-diploma. 86% van de mensen met diploma zou iemand reanimeren. Slechts een op de drie zonder diploma zou dit doen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het totaal aantal mensen dat bereid is hulp te verlenen na een ongeval, de afgelopen jaren is gestegen. Het kennisniveau over hoe verschillende letsels te behandelen is ook omhoog gegaan. Van Schaik: “Dit bevestigt opnieuw het belang van EHBO-training. Als meer mensen zouden weten wat ze moeten doen, zou er meer geholpen worden.”

EHBO-training in het onderwijs

In Noorwegen is EHBO-training ingevoerd in het vaste lesprogramma. Daar heeft naar schatting 90% van de bevolking de juiste kennis om EHBO te verlenen. In Denemarken is het aantal geslaagde reanimaties verdrievoudigd nadat eerste hulp een vast lesonderdeel werd op de middelbare school. Het Rode Kruis pleit ook in Nederland voor EHBO-training in het onderwijs. De hulporganisatie startte vorig jaar met artsengroep Schok & Pomp en radio 10-dj Rob van Someren een burgerinitiatief om EHBO een vast onderdeel te maken van het onderwijs. Die werd ruim 60.000 keer ondertekend. In januari 2021 wordt het voorstel tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer besproken.

Ook de hulpdiensten, waaronder personeel van de traumahelikopters, brandweer, politie, ambulance en KNRM, ondersteunen het initiatief onder de noemer ‘Kids Save Lives 2020’. Renske Colenbrander, initiatiefnemer van Kids Save Lives 2020 en arts op de traumahelikopter: “Burgerhulpverlening is essentieel in de zorgketen. Jongeren kunnen die belangrijke schakel in de hulpverlening zijn. De vaardigheden leren ze snel en makkelijk aan. Daarbij neemt hun zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel toe. De overleving na een hartstilstand stijgt door snelle hulp. Les in hulpverlenen op school is investeren in de maatschappij.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten