Word vrijwilliger Doneer

Israël en de bezette gebieden: Ziekenhuizen dreigen in mortuaria te veranderen en gijzelaars moeten onmiddellijk worden vrijgelaten 

Geplaatst op 12 oktober 2023

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) roept de strijdende partijen op om het lijden van burgers in Israël en de bezette gebieden te beperken. De menselijke ellende die het conflict aan beide zijden veroorzaakt is weerzinwekkend, aldus de hulporganisatie.  

In Israël blijven mensen hopen dat hun gegijzelde familieleden snel vrijkomen. En nu de grenzen van Gaza zijn gesloten kan humanitaire hulp, voedsel en brandstof het gebied niet binnen. Gezinnen in Gaza hebben nu al problemen met de toegang tot schoon water. Geen enkele ouder wil gedwongen worden om een dorstig kind vervuild water te geven. 

Geen elektriciteit in ziekenhuizen in Gaza 
De benzine waar generatoren op draaien, raakt op. Dit kan leiden tot een humanitaire ramp. Zonder elektriciteit lopen ziekenhuizen het risico in mortuaria te veranderen. Gewonde of zieke mensen die er liggen zijn afhankelijk van zuurstof. Pasgeboren baby’s liggen in couveuses die afhankelijk zijn van elektriciteit. Patiënten wiens leven afhankelijk is van nierdialyse, kunnen niet worden behandeld. En kankerpatiënten kunnen het gebied niet uit om chemotherapie te krijgen. 

Gijzeling van Israëlische dierbaren 
Tegelijkertijd maken Israëlische gezinnen zich grote zorgen over de gijzeling van dierbaren. Het nemen van gijzelaars is volgens het internationaal humanitair recht verboden. Het Internationale Rode Kruis roept op dat iedereen die wordt vastgehouden, onmiddellijk moet worden vrijgelaten.  

De hulporganisatie staat in contact met Israël en Hamas. Als neutrale tussenpersoon staan we klaar om bezoeken aan de gijzelaars af te leggen, de communicatie tussen hen en familieleden te faciliteren en eventuele vrijlatingen te faciliteren.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten