Onderzoek Rode Kruis: meest kwetsbaren lijden onder natuurgeweld, maar geld voor hen is er amper
Verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis zijn voelbaar over de hele wereld. Maar de meest kwetsbare gemeenschappen die eronder lijden, krijgen amper de financiële hulp die nodig is om hiermee om te gaan. Dat blijkt uit onderzoek door het Internationale Rode Kruis (IFRC).
Het onderzoek laat zien dat financiering van de 30 meest kwetsbare landen sterk achterblijft. In de top 30 van landen waar het meeste geld naartoe gaat, komen zij namelijk niet voor.
1 dollar per persoon
Een voorbeeld van hoe scheef de verhoudingen zijn, laat Somalië zien. Het Oost-Afrikaanse land kampt met extreme droogte en honger en is geïndexeerd als meest ‘klimaat-kwetsbare’ land ter wereld. Tegelijkertijd stond het land in 2020 op plek 64 als het gaat om financiering. Gemiddeld kregen mensen in Somalië minder dan een dollar persoon.
“Als gemeenschappen de middelen krijgen om zich voor te bereiden op klimaatrisico’s, zijn zij beter in staat om extreme weersverschijnselen het hoofd te bieden. Op die manier voorkom je een ramp”, zegt klimaatwetenschapper Maarten van Aalst van het Rode Kruis.
Hij wijst erop dat we samen de verantwoordelijkheid hebben om mensen die het hardst getroffen worden door de klimaatcrisis te compenseren voor hun verliezen.
Wapenen tegen natuurgeweld
Tijdens de klimaattop COP27 in Sharm el-Sheikh volgende week zal het Rode Kruis wereldleiders oproepen hun broeikasgassen en emissies drastisch te verminderen en daarnaast om de financiering van kwetsbare gemeenschappen flink op te schroeven. Zo kunnen deze mensen zich in de toekomst beter aanpassen aan en wapenen tegen de impact van natuurgeweld.
‘Geen tijd voor vage beloften’
Francesco Rocca, voorzitter van het Internationale Rode Kruis: “Onze planeet verkeert in crisis en klimaatverandering doodt daarbij de meest kwetsbaren. De COP27 faalt als wereldleiders hen niet steunen. Families die hun geliefden, woningen en inkomsten verliezen, hebben geen tijd om te wachten op vage beloften en magere inzet.”
“Als we nu en in de toekomst levens willen redden, hebben we actie uit de politiek nodig en duidelijke verandering, waarbij deze kwetsbare gemeenschappen op één staan. En waarbij wij hen helpen om weerbaarder te worden. De klimaatcrisis is er al en wij moeten degenen die er het meest door worden geraakt beschermen.”
410.100 doden, 1.7 miljard getroffenen
Wetenschap laat steeds duidelijker zien op welke manier klimaatverandering de levens van mensen raakt.
In de laatste 10 jaar had 86 procent van alle natuurrampen te maken met klimaat-gerelateerde gebeurtenissen. Zeker 410.100 mensen kwamen daarbij om en 1.7 miljard mensen werden erdoor geraakt. Dat blijkt uit cijfers die het Rode Kruis in kaart bracht.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder