Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: bereid je goed voor op mogelijke bosbranden op vakantiebestemming Zuid-Europa

Geplaatst op 24 juli 2023

Het Rode Kruis roept vakantiegangers op goed voorbereid naar Zuid-Europa te vertrekken. De hulporganisatie deelt tips hoe mensen zich kunnen voorbereiden op mogelijke bosbranden. Hoe beter je bent voorbereid, hoe onbezorgder je op vakantie kan. De hulporganisatie roept mensen ten eerste op om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken nauwlettend te volgen. Mensen kunnen de lokale noodnummers van de brandweer, ambulance en politie alvast opslaan in hun telefoon. Het is ook goed als je weet welke alarmsystemen er op je vakantiebestemming worden gebruikt. In Nederland is dat bijvoorbeeld NLalert.

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met bosbranden. In Spanje, Griekenland en Zwitserland zijn al duizenden mensen geëvacueerd. De extreme hitte en langere periodes van droogte zorgen ervoor dat het einde nog niet in zicht is.

Tips wat te doen bij natuurbrand
Het Rode Kruis deelt tips om goed voorbereid op vakantie te gaan: volg het nieuws, verken de vluchtroute vanuit je hotel of vakantiehuis en check ook een alternatieve route als het nodig is. Zet een tas klaar voor als je moet evacueren, met daarin bijvoorbeeld je paspoort, verzekeringspas en waardevolle spullen. Als de autoriteiten, zoals politie of brandweer, waarschuwingen geven of oproepen tot evacuatie, volg deze dan altijd op.

Als je moet vluchten voor brand, zorg dan voor voldoende benzine in de auto en draag stevige schoenen, lange mouwen en een lange broek. Ook is het verstandig om je hoofd tegen de hitte te beschermen met een vochtige handdoek of je voeten in een natte handdoek te wikkelen als je door een klein vuurgebied moet rennen.

Hulp op Rhodos
Op Rhodos helpt het Griekse Rode Kruis met zoek- en reddingsacties, met de evacuatie van mensen en met eerste- en psychosociale hulp. Daarnaast bieden ze onderdak aan de getroffenen en delen ze voedsel en water uit. Ook ondersteunen hulpverleners van het Rode Kruis de brandweer bij het bestrijden van het vuur.

Hitte in Zuid-Europa
De hitte in Zuid-Europa houdt nog even aan. Het Rode Kruis wil daarom nogmaals aandacht vragen voor de maatregelen die mensen moeten treffen om goed om te gaan met de warmte: voldoende water drinken, uit de zon blijven en zware inspanning vermijden. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met gezondheidsproblemen hebben sneller last van hitte.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten