Meer dan 4 miljoen mensen lopen gevaar, rampenvoorbereiding wordt steeds belangrijker
Het Rode Kruis is bezorgd over de impact van de intense tropische storm Batsirai op Madagaskar. De cycloon zal de eilandstaat naar verwachting morgen treffen, slechts enkele weken nadat tropische storm Ana het land verwoestte. Ook Mozambique loopt mogelijk gevaar. Rode Kruis-hulpverleners in Madagaskar zetten hulpgoederen klaar. Daarnaast helpen ze mensen die op het pad van de cycloon wonen naar veilige gebieden te evacueren. Volgens Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, is het belang van preventie en rampenvoorbereiding groot. “We kunnen de schade van deze tropische storm nog niet overzien. Maar lokale gemeenschappen voorbereiden op crises is minstens zo belangrijk als noodhulp verlenen tijdens een ramp. Zo kun je met tijdige evacuaties de ergste schade voor mens en dier voorkomen.”
Naar verwachting 4,4 miljoen mensen op Madagaskar lopen gevaar. Ongeveer 595.000 van hen worden waarschijnlijk direct getroffen en meer dan 150.000 mensen raken ontheemd. Rode Kruis-hulpverleners op Madagaskar waarschuwen gemeenschappen die mogelijk getroffen worden door Batsirai. Ze brengen noodvoorraden naar gebieden die het meeste gevaar lopen. Momenteel verleent het Rode Kruis op Madagaskar nog altijd noodhulp als gevolg van de tropische storm Ana die eind januari het eiland verwoestte. Madagaskar kampte vóór die cycloon al met extreme droogte, voedselonzekerheid en corona. Daar komt nu ook Batsirai bovenop die nog heviger is dan Ana.
Rampenvoorbereiding in Mozambique
Ook over Mozambique maakt het Rode Kruis zich zorgen. Wat Van Schaik betreft is preventie en het rampenvoorbereiding minstens zo belangrijk als noodhulpverlening. “De praktijk leert dat een meervoudige aanpak beter werkt. Sinds Mozambique in 2019 werd getroffen door cycloon Ida helpen we bij projecten voor preventie en rampenvoorbereiding. Een voorbeeld is het schoonmaken van door afval of aarde verstopte afvoerkanalen in Beira, zodat het water na hevige regenval niet plaatselijk overstroomt maar snel naar de zee wordt afgevoerd. Het Rode Kruis begon met een bewustwordingscampagne om geen afval meer in de kanalen te gooien. Vervolgens haalden we samen met een lokale organisatie in een aantal wijken vuil uit de kanalen. Daarna hebben we een systeem opgezet om het vuil in te zamelen.”
Van Schaik haalt een ander voorbeeld aan. “Aanvullend op bestaande digitale systemen, of het geven van waarschuwingen via megafoons of mobiele berichtengroepjes, lieten we een lokale artiest een muurschildering maken over het risico van overstromingen. In het kunstwerk verwerkte hij een QR-code waarmee mensen op de site van de lokale buienradar kunnen zien wanneer en hoeveel neerslag wordt verwacht. Via de muurschildering kunnen mensen bovendien leren wat ze zelf kunnen doen bij een overstroming. Bij de tropische storm Batsirai is dat bijvoorbeeld: je huis, en vooral de golfplaten daken, versterken tegen de hevige wind.”
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder