Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis gaat ondersteunen bij vervoer naar vaccinatielocaties

Geplaatst op 29 januari 2021

Vanaf volgende week gaat het Rode Kruis ondersteunen bij vervoer naar vaccinatielocaties van de GGD. Mensen die vanwege een fysieke of psychische beperking niet op een andere manier op de locatie kunnen komen, kunnen na een afspraak te hebben gemaakt bij de GGD ook een mogelijke vervoersbehoefte bespreken. “Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk een vaccinatie kunnen krijgen. Sommige mensen kunnen vanwege een beperking zelf geen vervoer regelen. Daar kunnen wij als Rode Kruis bij helpen,” aldus Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. 

Vanaf deze week ontvangen thuiswonende 90-plussers de eerste oproep voor vaccinatie. Hiervoor moeten zij een afspraak maken bij de GGD. De GGD verwijst mensen die niet zelf naar de locatie kunnen komen, door naar VWS. Als blijkt dat mensen door een beperking geen andere vervoersmogelijkheden hebben, koppelt VWS hen aan het Rode Kruis. Rode Kruis-hulpverleners halen mensen dan op, begeleiden ze indien nodig in de vaccinatielocatie en brengen ze weer thuis. Dit kan in alle 25 veiligheidsregio’s.

Ondersteuning vaccinaties

Het Rode Kruis ondersteunt de GGD’en al vanaf het begin bij het vaccinatieprogramma. Inmiddels is de hulporganisatie in 21 regio’s actief bij de vaccinatielocaties. De hulporganisatie levert in de regio’s Hollands Midden en Haaglanden de mensen die vaccinaties toedienen. Dit zijn mensen met een medische achtergrond of die een medische opleiding volgen. In alle 21 regio’s levert het Rode Kruis EHBO-hulpverleners. Zij observeren mensen in het kwartier na de vaccinatie en verlenen zo nodig eerste hulp. Daarnaast biedt de hulporganisatie in een aantal regio’s ondersteuning bij de ontvangst, de administratie en het logistieke proces.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten