Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis maakt zich grote zorgen om koude winter in Oekraïne

Geplaatst op 03 november 2022

Schade aan water- en energievoorzieningen zorgt voor erbarmelijke omstandigheden

Het Rode Kruis maakt zich zorgen om de leefomstandigheden in Oekraïne, nu de temperaturen steeds dichter naar het nulpunt gaan. Water- en energievoorzieningen worden geregeld onder vuur genomen. Dit zorgt ervoor dat mensen letterlijk in de kou zitten en geen schoon drinkwater hebben.

Vijandelijkheden hebben een buitengewoon groot effect op essentiële infrastructuur, zoals de energie- en watervoorziening. Die kregen het de afgelopen tijd zwaar te verduren.

Noden zijn hoog

Het Internationale Rode Kruis heeft in gebieden die geraakt werden door het geweld direct actie ondernomen, in samenspraak met de lokale autoriteiten. Zo repareerde het Rode Kruis beschadigde infrastructuur en gaf het mensen de benodigdheden om hun huizen te repareren. Maar de noden zijn enorm hoog.

Guislain Defurne is hoofd operaties van het Rode Kruis in Oekraïne. Hij vertelt: “Mensen hebben nu de winter nadert steeds meer moeite om te voorzien in hun basislevensbehoeften, zoals schoon drinkwater en de mogelijkheid zichzelf warm te houden. Door civiele infrastructuur aan te vallen komen de levens van burgers in gevaar en dat is verboden onder het humanitair oorlogsrecht.”

Defurne vervolgt: “Onze mensen blijven deze getroffen gemeenschappen en de lokale autoriteiten, met wie wij al jaren nauw samenwerken, steunen.”

Geld voor kwetsbare mensen

Naast reparaties van deze vitale infrastructuur gaf het Rode Kruis ook bijna 64 miljoen euro aan ruim 330.000 mensen die extra kwetsbaar zijn, omdat zij leven in gebieden die direct geraakt worden door het geweld. Dit doet het Internationale Rode Kruis samen met het Oekraïense Rode Kruis en in samenspraak met de autoriteiten.

Mensen die in gebieden wonen die direct getroffen zijn, maken zich grote zorgen om de constante uitval van elektriciteit en almaar dalende temperaturen. Vooral voor kwetsbaren, zoals ouderen, zieken, kinderen en mensen met een beperking, kan dit bijzonder gevaarlijk worden.

‘Maak me grote zorgen’

“De winter loert om de hoek en er is geen gas, geen elektriciteit en geen water. Dan kun je op je vingers natellen wat dat betekent”, vertelt Tetiana uit het dorp Shevchenkove in de Oekraïense regio Kharkiv. “Ik maak me grote zorgen, vooral om diegenen die geen huis meer hebben.”

Het Internationale Rode Kruis werkt al sinds 2014 aan herstel van elektriciteits- en watervoorzieningen in Oekraïne en heeft die activiteiten in de laatste acht maanden opgeschaald. Zo worden 27 waterschappen in Kyiv, Chernihiv, Zaporizhzhia, Donetsk en Luhansk ondersteund. Deze activiteiten zijn kerntaken die de ICRC uitvoert.

Sinds februari zette het Rode Kruis zich in op meerdere activiteiten:

  • Geholpen bij onderhoud aan verwarmingssystemen in Borodyinka, Chernihiv, Irpin, Mykolaiv en Kharkiv. Hierdoor kunnen zo’n 1,1 miljoen mensen zich warmhouden nu het kouder wordt.
  • Zeven generatoren uitgedeeld aan het waterschap in Sumy, twee generatoren in Kharkiv aan een energiebedrijf en drie generatoren aan een energiebedrijf in Mykolaiv, zodat de systemen kunnen blijven draaien. Daarnaast kreeg een bedrijf in Mykolaiv tien transformators.
  • Bouwmaterialen verstrekt om 1000 huizen in de regio Kharkiv te herstellen. Hetzelfde gebeurde in Mykolaiv, Odesa en Tsyrkuny, waar materialen werden verstrekt en werd geholpen met restauratie.
  • Er werd 14 kilometer aan pijpleiding in ongeveer drie weken aangelegd door financiële steun van de ICRC. Dit kwam 210.000 mensen ten goede.
  • In samenwerking met het Oekraïense Rode Kruis werd drinkwater verstrekt in Mykolaiv.
  • Noodhulpmaterialen uitgedeeld aan zo’n 5500 huishoudens in de regio Donetsk, zodat zij tijdelijk hun daken konden repareren die geraakt waren door beschietingen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten